Мисиите до Марс – успехите и провалите


Да се построи космически апарат, който успешно да орбитира около Марс, е сложна мисия, която малко държави по света са приели, а още по-малко са тези, които са я изпълнили. Индийската сонда „Мангалиан“ застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до Марс са правили и други […]

Да се построи космически апарат, който успешно да орбитира около Марс, е сложна мисия, която малко държави по света са приели, а още по-малко са тези, които са я изпълнили.

Индийската сонда „Мангалиан“ застана на орбита около Марс, след като измина повече от 600 милиона километра. Опити да стигнат до Марс са правили и други космически агенции. Някои от апаратите изпратиха хиляди снимки и анализираха проби от повърхността на Червената планета. Повечето от мисиите обаче са неуспешни, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Съветският съюз има два успешни опита и 14 провала. Русия се провали два пъти.

През 1960 г. Съветският съюз направи първия опит в света да достигне Марс, но космическият апарат не успя дори да застане на земна орбита. Следващите опити също се провалиха, докато „Марс 2“ не достигна дестинацията си през 1971 г. Космическият апарат обаче се разби при кацането. „Марс 3“ кацна успешно същата година, но инструментите отказаха само след 20 секунди.

Други сонди изпратиха до Земята снимки, но второ успешно съветско или руско кацане няма.

САЩ имат 15 успешни опита и четири провала.

През 1964 г. НАСА получи първите снимки от Марс с „Маринър 1“. 12 години по-късно космическият апарат „Викинг 1“ кацна на планетата.

Последваха още редица успешни мисии. Роувърът „Соджърнър“ кацна през 1997 г. През 2008 г. откри следи от вода на северния полюс на Марс. Сега на Червената планета работят два роувъра на НАСА – и и два спътника на орбита – „Марс рикънисънс орбитър“ и „Марс Одисей“, освен новопристигналата сонда „Мейвън“.

НАСА планира и пилотиран полет до Марс след 2030 г.

Европейският съюз има един успешен опит.

Космическият апарат „Марс експрес“ застана на орбита през 2003 г., но спускаемият апарат „Бийгъл 2“ не успя да изпрати сигнал, след като кацна на повърхността. Европейската космическа агенция планира още две мисии до Марс заедно с Роскосмос.

Япония се присъедини към надпреварата за изследване на Марс през 1998 г. със сондата „Нодзоми“. Проблеми с двигателите обаче сложиха край на мисията и сега апаратът се носи свободно в космоса.

Китай се опита да се включи в космическата надпревара със сондата „Инхо-1“, която да бъде изстреляна от руснаците, когато те възобновиха космическата си програма за Марс след 15-годишна пауза. Ракетата обаче не успя да излезе от земна орбита и двете сонди паднаха в Тихия океан.

Американският мултимилионер Денис Тито също иска да се включи в космическите полети до Марс. Той планира да изпрати семейство до Червената планета, като корабът да застане на орбита, а след 501 дни да се върне на Земята.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай