Shell си изтегля парите от европейските банки


Мария Генчева | авг 06, 2012 | Коментари 0 Петролната компания Royal Dutch Shell е започала да изтегля активите си от европейските банки, за да намали рисковете, свързани с дълговата криза в Европа. Това разкрива  пред британския в. „Таймс” финансовия директор на компанията Саймън Хенри. „Има промяна в желанието ни да поемаме кредитен риск в […]

Петролната компания Royal Dutch Shell е започала да изтегля активите си от европейските , за да намали рисковете, свързани с дълговата криза в Европа. Това разкрива  пред британския в. „Таймс” финансовия директор на компанията Саймън Хенри.

„Има промяна в желанието ни да поемаме кредитен риск в Европа. Кризата се отрази върху това”, обяснява Хенри. Той посочва, че прави разлика между риска в Германия и периферните страни от Еврозоната, които имат дългови проблеми, но като цяло компанията е решила да намали европейските си активи от съображения за сигурност. Хенри обяснява, че Shell по-скоро ще инвестира резервите си от 15 милиарда долара кеш в неевропейски активи, като американски държавни облигации или в американски банкови сметки.

Компанията е принудена да държи някакви пари в Европа, за да финансира операциите си, но големите ликвидни резерви ще бъдат изтеглени извън Еврозоната.

Shell също преразглежда кредитните си отношения с европейските компании, с които работи „Дали банките, които финансират нашите доставчици, ще продължат да ги финансират?”, пита се Хенри.

Публикувано в : Бизнес новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай