PZU инвестира $ 2,4 мрлрд. в нови бизнеси


Мария Генчева | окт 07, 2012 | Коментари 0 ай-голямата застрахователна компания в Полша и Източна Европа PZU планира да похарчи 7,5 милиарда злоти, или 2,4 милиарда долара за придобиване на нови активи извън Полша, съобщи шефът на компанията Анджей Клесик, цитиран от Ройтерс. Тъй като групата е лидер на полския пазар, всеки опит да […]

ай-голямата в и Източна Европа PZU планира да похарчи 7,5 милиарда злоти, или 2,4 милиарда долара за придобиване на нови активи извън Полша, съобщи шефът на компанията Анджей Клесик, цитиран от Ройтерс.

Тъй като групата е лидер на полския пазар, всеки опит да купи оперираща в Полша застрахователна компания би довел до антимонополно разследване. Затова компанията се цели извън страната.

„Интересуваме се от всички активи на застрахователи в региона, които се продават“, каза Клесик в интервю за Ройтерс.

Според спекулации в медиите групата може да купи източноевропейския на холандския застраховател ING Groep, както и на италианската група Generali. PZU досега е потвърдила интереса си към хърватската компания Croatia Osiguranje. Обект на интерес са и активи в Балтийския регион, които PZU може да изкупи чрез подразделението си в Литва.

„PZU Литва има зелена светлина да обслужва и клиенти от Естония и Латвия. Това ще допринесе за разрастването ни в тези страни“, обяснява Клесик.

В Полша основен конкурент на PZU е германската компания Talanx, която след покупката на две местни компании е вторият по големина застраховател в страната. На местно ниво PZU смята да изкупува компании извън своя бранш. Според медийни публикации е възможно да придобие компанията за медицински услуги Lux Med или компанията за недвижими имоти PHN. В случая с Lux Med компанията вероятно няма директно да купи дялове, а ще предложи заем на бъдещия купувач. Клесик разкри още, че има интерес към инвестиционната компания Alior, но без PZU да става мажоритарен собственик.

Публикувано в : Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай