Lamborghini отбелязва 50-годишнината си с уникален автомобил – Automedia.bg


Вероятно става дума за модификация на открития Aventador J Lamborghini ще създаде уникален автомобил в чест на своята 50-годишнина. Това наскоро призна пред журналисти генералният директор на компанията Стефан Винкелман. Той не даде подробности за машината, но уточни, че тя ще бъде „специална и единствена по рода си“.Lamborghini Aventador LP 700-4 За бурните празненства по […]

Вероятно става дума за модификация на открития Aventador J

Lamborghini ще създаде уникален автомобил в чест на своята 50-годишнина. Това наскоро призна пред журналисти генералният директор на компанията Стефан Винкелман. Той не даде подробности за машината, но уточни, че тя ще бъде „специална и единствена по рода си“.
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Aventador LP 700-4

За бурните празненства по случай половинвековния юбилей на марката се говори още от август, когато на фестивала Pebble Beach Concours d’Elegance в Калифорния (САЩ) Винкелман за първи път намекна, че компанията готви специална кола за знаменателната дата – 30 октомври 2013 г. Какво обаче ще се случи, остава да гадаем.

Вероятно новият автомобил ще се окаже не само „подарък“ за празника, но и ще остане в историята. В чест на своята 25-годишнина през 1988 г. Lamborghini създаде специална версия на модела Countach, а за 40-ия си рожден ден зарадва фенове си с уникален Murcielago. Сега Винкелман е категоричен, че не става дума за възраждане на някой от старите модели или пък за нов автомобил в ретро-дизайн.
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Murcielago LP640

Според някои, в случая става дума за машина, която ще бъде в стила на Aventador J – роудстъра на базата на новия флагман на марката Aventador LP 700-4. Напълно възможно е това да бъде ексклузивна версия на тази машина, която се появи на автосалона в Женева през март. Още тогава италианците обявиха, че това е най-вълнуващото Lamborghini в историята и то ще бъде новият еталон в сегмента на луксозните суперколи.
Lamborghini отбелязва 50-годишнитата си с уникален автомобил
Lamborghini Aventador J

Показателите на роудстъра Aventador LP 700-4 са наистина впечатляващи – ускорение от 0 до 100 км/ч за 3 секунди и максимална скорост от 350 км/ч. При купето ускорението е дори по-бързо – 2.9 секунди. И всичко това благодарение на 6.5 литровия атмосферен мотор V12 с мощност 700 к.с., който работи съвместно със 7-степенна роботизирана трансмисия ISR. Максималният въртящ момент на мотора е 690 Нм, като суперколата разполага със система за деактивация на цилиндрите и система „start/stop“.

Напълно възможно е в Lamborghini да имат и различна идея. Празненствата по случай юбилея на марката ще стартират още на 7 май, когато е направена първата копка на завода на компанията в Сант’Агата Болонезе край Болоня. Тогава Феручио Ламборгини, собственик на компанията за производство на трактори Lamborghini Trattori, решава, че ще запознае да произвежда собствени спортни автомобили, с които да конкурира Ferrari. Именно през 1963 г. излиза първият модел на марката – 350GTV.
Lamborghini отбелязва 50-годишнината си с уникален автомобил
Lamborghini Countach 25th Anniversary

Компанията остава под ръководството на Феручио Ламборджини до 1972 г., а през 1977 г. обявява фалит. Нещата се стабилизират едва през 1987 г., когато собственик става концернът Chrysler. През 1994 г. Lamborghini е продадена на финансовите групи от Малайзия – Mycom Setdco, и от Индонезия – V’Power Corporation, но те не успяват да я стабилизират. Едва през 1998 г. Lamborghini става част от Audi AG и Volkswagen Group, чиято собственост е и до днес.

Снимки: Lamborghini


автомобил – Google News

Коментирай