JP Morgan с рекордна печалба


Мария Генчева | окт 14, 2012 | Коментари 0 Най-голямата американска банка JP Morgan отчете рекордна печалба за третото тримесечие и сериозен скок на приходите. Банката демонстрира, че тежката загуба на милиарди долари, причинена от лондонски брокер преди няколко месеца, не е оказала влияние на стабилността й. Печалбата на банката между юли и септември е […]

Най-голямата американска отчете рекордна за третото тримесечие и сериозен скок на приходите. Банката демонстрира, че тежката загуба на милиарди долари, причинена от лондонски брокер преди няколко месеца, не е оказала влияние на стабилността й.

Печалбата на банката между юли и септември е $ 5,3 млрд., с 36 % по-висока от тази за същия период миналата година, посочи шефът на институцията Джейми Даймън. Това прави доходност на акция от 1,40 долара – доста над очакваната от анализаторите доходност от 1,21 долара за акция. Приходите пък са се увеличили с 6 % до 25,9 милиарда долара.

Голям принос за добрите финансови резултати има възстановяването на ипотечния пазар в САЩ, посочи Даймън. Приходите от ипотеки са се увеличили с 29 %. В три четвърти от случаите хората са вземали кредити, за да рефинансират стари задължения, а не за да купуват нови домове, сочи статистиката. Нсиките лихви и помощта от правителството са подтикнали американците към подобни решения. По-рано проучване на Федералния резерв установи, че стабилизирането на имотния пазар в САЩ е подпомогнало икономическия растеж в почни всички райони на страната. Продажбите на имоти отново растат, цените се повишават и строителните предприемачи са по-уверени.

По отношение на щетите от търговията със спекулативни ценни книжа по-рано тази година Даймън посочи, че банката е отчела „скромна загуба” в инвестиционния си отдел. По-рано той призна, че е допуснал „глупава грешка” като не е хванал рисковите транзакции. Изглежда обаче проблемите вече са отминали, тъй като цените на акциите на банката са на същите нива от преди избухването на скандала.

Публикувано в : Бизнес новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай