Honda с четворна печалба


Мария Генчева | юли 31, 2012 | Коментари 0 Honda отчете четворно по-голяма печалба за второто тримесечие на годината, в сравнение с миналата година, съобщава Ройтерс. За месеците от април до юни компанията е с печалба от 131,7 милиарда йени, или 1,7 милиарда долара. Многократното увеличение е на фона на слабата 2011 година, през която […]

отчете четворно по-голяма за второто тримесечие на годината, в сравнение с миналата година, съобщава Ройтерс. За месеците от април до юни компанията е с от 131,7 милиарда йени, или 1,7 милиарда долара. Многократното увеличение е на фона на слабата 2011 година, през която заради опустошителното земетресение през март пострадаха много японски компании. През второто тримесечие на 2011 г. печалбата на Honda бе едва 31,8 милиарда йени.

Тази година компанията отбелязва и 42 % ръст на продажбите, които достигат 2,44 трилиона йени.

Honda запазва прогнозата си за годишните резултати за финансовата 2012 г., която завършва през март 2013 г. Тя предвижда нетна печалба от 470 милиарда йени и на 4,3 милиона превозни средства за 10,3 трилиона йени.

Компанията не оправда прогнозите на анализаторите, които очакваха малко по-добро финансово представяне за второто тримесечие, но това не попречи на акциите й. Прогнозираната печалба бе 150,7 милиарда йени, а очакваната оперативна печалба е 176 милиарда йени, вместо прогнозираните  212,4 милиарда. Въпреки това не се очакваха сериозни сътресения в акциите на компанията по този повод. Преди обявяването на резултатите те се повишиха с 2,1 % на борсата в Токио. Една от причините за по-слабото представяне е и високият курс на йената, който спира много от чуждестранните купувачи.

Най-печелившият пазар на Honda е в САЩ, където са 40 % от продажбите и 82,2 милиарда йени от печалбата за второто тримесечие. В Япония компанията печели 61 милиарда йени. В Европа обаче се отбелязва неочаквана загуба от 7,63 милиарда йени, въпреки че анализаторите очакваха печалби от 3,5 милиарда.

Публикувано в : Бизнес новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай