Allianz раздава заеми срещу луксозни сгради


Мария Генчева | окт 10, 2012 | Коментари 0 Най-големият европейски застраховател Allianz увеличава кредитирането на проекти за недвижими имоти, тъй като подобни инвестиции се оказват доста по-доходоносни от притежаването на държавни ценни книжа, съобщават британски агенции. Подобна стратегия обяви по-рано и презастрахователният гигант Munich Re. Отпускането на заеми за имоти се оказва почти толкова […]

Най-големият европейски застраховател увеличава кредитирането на проекти за недвижими имоти, тъй като подобни се оказват доста по-доходоносни от притежаването на държавни ценни книжа, съобщават британски агенции. Подобна стратегия обяви по-рано и презастрахователният гигант .

Отпускането на заеми за имоти се оказва почти толкова доходоносно, колкото директното купуване на имоти и даването им под наем, посочва Оливие Пиани, главен изпълнителен директор на подразделението Allianz Real Estate. Освен това, то помага на компанията да преодолее слабото разнообразие от възможности за директни инвестиции в недвижими имоти.

„Доходността по заемите за такива проекти преди беше много ниска, но се увеличи и в момента е подобна на тази от покупката на недвижим имот”, посочва Пиани.

Най-атрактивни за Allianz са луксозни в центровете на градовете, населени с платежоспособни жители. Те предлагат доходност от около 5 %, обяснява Пиани. Това е доста по-добре от лихвите от 1,5 % по 10-годишните германски държавни облигации.

Allianz предвижда да увеличи инвестициите си в от 4 % на 6 % от общия си инвестиран капитал, който е около 480 милиарда евро. През следващите 5 години компанията ще по равно в отпускане на заеми за имоти и в покупката на директни имоти. Така отпуснатите заеми ще се удвоят до 11 милиарда евро, а притежаваните имоти ще достигнат 25 милиарда евро.

В същото време компаниите за недвижими имоти се радват на подобни предложения от застрахователите, обяснява Аруед Фишер, финансов директор на германската компания Patrizia Immobilien. Той добавя, че може да е по-лесно да се разбереш със застрахователите, отколкото с банките. Фишер посочва още, че през следващата година се очаква свиване на пазара на жилищни имоти, което отново демонстрира ограничения избор от възможности за директни инвестиции за застрахователите.

Публикувано в : Бизнес новиниЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай