Adware.MultiPlug е бил вирус №1 у нас през март


Ренесанс и по света, и в България изживява вируса Adware.MultiPlug, който оглавява класацията за най-разпространена заплаха в България, според доклада на ESET за месец март.  Статистиката се базира на информация от мрежата LiveGrid, използвана за обмен на информация за заплахи на глобално ниво от всички над 100 млн. потребители на решенията на словашката компания.   […]

Ренесанс и по света, и в България изживява вируса Adware.MultiPlug, който оглавява класацията за най-разпространена заплаха в България, според доклада на ESET за месец март. 

Статистиката се базира на информация от мрежата LiveGrid, използвана за обмен на информация за заплахи на глобално ниво от всички над 100 млн. потребители на решенията на словашката компания.  

По данни на ESET за миналия месец Adware.MultiPlug е отговорен за 5,01% от всички зарази с вируси у нас. Това е и най-доброто му „постижение“ от 2011 г. насам, когато е засечен за първи път. 

Вирусът добавя реклами към сайтовете, които потребителят разглежда, без тези реклами да са свързани със самите медии или социални мрежи. Той може да инсталира и ленти с приложения към браузъри – както и да извършва още много зловредни действия, за които все още няма данни да са експлоатирани.  

На второ място сред заплахите е TrojanDownloader.Waski с 3,2% от заразите у нас за миналия месец. През март този вирус бе използван предимно за кражба на информация от банкови сметки. С него се разпространява най-вече друго зловредно приложение – Win32/Battdil, което краде потребителски имена и пароли от засегнатите машини. 

Вирусът е съвместим с най-популярните браузъри – Firefox, Chrome и Internet Explorer, в които следи за данните за оторизация на заразени потребители и ги изпраща в криптиран вид към отдалечен сървър на създателя си. 

Вирусът изживя истински бум в държави като Великобритания, Ирландия, Литва, Испания, Украйна, Турция, Канада – а видимо от данните, и в България.

Третата позиция за най-разпространен вирус у нас е за един стар познайник – Kryptik.I, който е отговорен за 2.57% от заразите в България за миналия месец. 

Ето как изглежда топ 10 в България за миналия месец:

Източник: ЕСЕТ

На глобално ниво най-разпространените вируси са Adware.MultiPlug (3,67% от заразите по света), Bundpil (2,03%) и TrojanDownloader.Waski (1,88%).


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай