930 души от Франция се бият на страната на джихадистите


930 французи или постоянно пребиваващи във Франция чужденци участват в джихад в Сирия и Ирак, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов пред в. „Журнал дю диманш“, предаде Франс прес. 350 от тях в момента са в Близкия изток, като от тях 60 са жени. Около 180 са си тръгнали от Сирия, а 170 пътуват натам. […]

930 французи или постоянно пребиваващи във Франция чужденци участват в джихад в Сирия и Ирак, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов пред в. „Журнал дю диманш“, предаде Франс прес.

350 от тях в момента са в Близкия изток, като от тях 60 са жени. Около 180 са си тръгнали от Сирия, а 170 пътуват натам. 230 са изразили намерение да заминат, а 36 са загинали там,

добави Казньов.

Той уточни, че благодарение на създадената гореща телефонна линия „антиджихад“ за семействата на хора, които може да отпътуват, са избегнати най-малко 70 заминавания. Получени са 350 сигнала, включително за 80 непълнолетни и 150 жени.

След завръщането си у дома някои от френските джихадисти са готови да заминат отново. Други, смазани от насилието и всичко останало, на което са станали свидетели или за което са помогнали, обясняват че не искат повече да се занимават с това, уточни министърът.

„Трети заявяват, че са пътували с хуманитарна цел, макар че разполагаме със сигурни данни, че са се били в редовете на джихадистите“, подчерта Казньов.

Той посочи, че

примерът на Мехди Немуш, арестуван в Белгия за нападение срещу Еврейския музей в Брюксел, показва че не е необходимо да бъде получена задача, за да бъде извършен терористичен акт.

„Когато хората са психологически смазани от ежедневния сблъсък с насилието, обезглавявания или други варварски актове, всичките им морални задръжки падат, всичките им ориентири изчезват“, подчерта френският вътрешен министър.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай