5 неща, които да направите, преди да напуснете работата си


Не харесвате работата си, не се разбирате с шефа си и смятате, че стресът не си струва. В тази ситуация се намират много от работещите хора и част от тях може би вече са приготвили предизвестието си за напускане. Преди да го връчите на шефа обаче помислете още веднъж и се уверете, че сте изпълнили […]

Не харесвате работата си, не се разбирате с шефа си и смятате, че стресът не си струва. В тази ситуация се намират много от работещите хора и част от тях може би вече са приготвили предизвестието си за напускане. Преди да го връчите на шефа обаче помислете още веднъж и се уверете, че сте изпълнили 5 препоръки, които американското сп. „Форбс“ дава за такива случаи.

Започнете търсенето на нова работа по-рано

Не е много разумно да започнете да гледате обявите 10 минути, след като вече сте си подали предизвестието. Това трябва да започне известно време преди напускането и трябва да имате ясна стратегия как точно ще процедирате, след като ви освободят окончателно. Това не означава, че трябва предварително да се обявите за безработни, тъй като новината бързо ще стигне до работодателя ви. Но започнете да се оглеждате, свържете се с познатите си, за да проучите какво се случва в техните компании, за да имат готовност да ви помогнат, след като останете вкъщи.

Поработете върху историята си

Със сигурност от всички страни ще ви задават въпроси защо напускате. Това особено ще вълнува бъдещия ви . Бъдете честни, позитивни и подготвени да обясните как ситуацията ви е помогнала да се подготвите по-добре за новата позиция, за която кандидатствате.

Запълнете свободното време

Почивката пред телевизора ще ви омръзне след седмица. Намерете си какво да правите, докато търсите нова работа. Може да си намерите някаква временна работа или да участвате в каузи като доброволци, или пък да се запишете на някакво обучение. Погрижете се да не загубите уменията и работните си навици, а не само да кандидатствате по обяви по цял ден.

Пазете контактите

Скъсването на всички контакти със стария работодател не е добра идея. Не заявявайте на висок глас пред целия свят, че не го харесвате. Вместо това си запазете добрите отношения с един-двама колеги от старата компания, които могат да ви помогнат с препоръки за нова работа. Така ще си изградите имидж на професионалист, който се е оттеглил тихо.

Помислете за сметките

В един перфектен свят преходът от една към друга работа става още на следващия ден. Реалността обаче е различна и често отнема месеци да си намерим друга работа. Кредиторите ви обаче няма да ви чакат, затова преди да напуснете, се уверете, че имате спестявания, с които да живеете поне няколко месеца. Не разчитайте много на обезщетенията за от държавата.


Отбелязано с:  

Коментирай