5 здравословни причини да пием горещ шоколад


Горещият шоколад е сред най-популярните (безалкохолни) напитки по време на зимния сезон. Самият шоколад е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише сайтът „Уоманайтли“. От много години горещият шоколад е помощник в битката с някои заболявания и „лекува“ […]

Горещият шоколад е сред най-популярните (безалкохолни) напитки по време на зимния сезон. Самият шоколад е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак. Колкото по-тъмен е шоколадът, толкова повече антиоксиданти съдържа, пише сайтът „Уоманайтли“.

От много години горещият шоколад е помощник в битката с някои заболявания и „лекува“ лошото настроение. Още от XVI в. е познат като здравословна напитка и понякога е консумиран като лекарство.

В наши дни хората не възприемат горещия шоколад като лекарство, но пък пият повече от всякога. Има изобилие от вкусни и здравословни рецепти за напитката. Всеки може да избере любимия си вкус и да подобри здравословното си състояние по един доста сладък начин.

5 здравословни причини да пием горещ шоколад:

1. Стимулира мозъка

Проучванията показват, че консумацията на горещ шоколад дава сила на мозъка и може да подобри цялостното му състояние, твърдят от „Уоманайтли“. Флавоноидите в напитката увеличават притока на кръв и кислород в мозъка и ни помагат да мислим по-добре. Ако искате да стимулирате паметта си, опитайте да пиете по две чаши горещ шоколад дневно. Просто се уверете, че не прекалявате със захарта с него.

2. Съдържа мощни антиоксиданти

Горещият шоколад съдържа повече антиоксиданти от зеления чай и виното, сочи проучване на университета Корнел. Оказва се, че горещата напитка съдържа дори повече антиоксиданти, отколкото редче шоколад. Сещате ли се за по-вкусен начин да приемете такава мощна доза от полезните биохимични вещества?

Източник: Thinkstock/Guliver

3. Подобрява настроението

Шоколадът – включително и горещият – е популярен със способността си да подобрява настроението. Вкусната напитка помага в битката със стреса, безпокойството и депресията. Горещият шоколад стимулира производството на ендорфин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи. Проблемът е, че горещият шоколад може да съдържа голямо количество захар, което със сигурност не е полезно за здравето ви. Потърсете и опитайте някоя рецепта за горещ шоколад без захар, за да се възползвате само от положителните му въздействия върху тялото ви.

4. Влияе добре на артериалното здраве

Флавоноидите в горещия шоколад са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Опитайте да включите в менюто си горещ шоколад, но в умерени количества. Запомнете, че напитката съдържа захар и наситени мазнини и не трябва да си позволявате да пиете повече от две чаши дневно.

5. Може да помогне в битката с излишните килограми

Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, консумацията на горещ шоколад може да ви помогне да постигнете целта. Когато се приготвя правилно, вкусната напитка е с ниско съдържание на калории и може да е заместител на останалите лакомства, които са по-калорични и съдържат повече захар – като понички, пастички и тортички.

Запомнете – колкото по-малко захар добавяте към горещия шоколад, толкова по-полезна става напитката за здравето ви.

Източник: Thinkstock/Guliver

Ето една примерна рецепта за горещ шоколад

Необходими продукти:

1 л прясно мляко
230 г черен шоколад (70% какао)
120 г млечен шоколад
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Натрошете шоколадите наситно. Загрейте 1/3 от млякото и към него добавете двата вида шоколад и щипка сол. След като шоколадът се разтопи, се добавя останалото мляко. Загрява се и се разбива добре с телена бъркалка.

Вижте още 8 храни, които да похапваме през зимния сезон, за да сме здрави.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай