3 млрд. и 452 млн. лв от КТБ разпоредени за два месеца


Точно два месеца откакто вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да се разпореждат с парите си, са разпоредени 3 милиарда и 452 милиона лева. От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., до 17.00 ч. днес, 4 февруари, 99 700 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове, става ясно от […]

Точно два месеца откакто вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ) могат да се разпореждат с парите си, са разпоредени 3 милиарда и 452 милиона лева. От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., до 17.00 ч. днес, 4 февруари, 99 700 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове, става ясно от сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,6 милиарда лева.

Почти половин година вложителите в КТБ нямаха достъп до парите си, като едва на 4 декември 2014 г. започна изплащането на гарантираните суми на вложителите.

До производство по несъстоятелност на банката се стигна, след като на 6 ноември БНБ отне лиценза й. Бе обявено, че отрицателният капитал на КТБ е над 3,7 млрд. лева и тя не отговаря на капиталовите изисквания.

Кризата с КТБ е първата по рода си след въвеждането на валутния борд в България през 1997 г. В началото на януари по искане на Върховната касационна прокуратура хамали и служители на прокуратурата изнесоха колекция скъпи картини и културни ценности на Цветан Василев от централата на КТБ на площад „Гарибалди“. Изземването на скъпите предмети продължи няколко дни. От централата на банката бяха изнесени и редки и ценни монети, докато тежко въоръжени полицаи охраняваха на площад „Гарибалди“. Твърди се, че най-скъпата монета е от САЩ, стойността й е над 7 млн. евро.

На 13 януари тричленен състав на ВАС остави без разглеждане жалбата против решението на БНБ от ноември миналата година за отнемане на лиценза на КТБ. Преди дни стана ясно и че няма да има публичен случаен избор на съдиите от ВАС за делото КТБ.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай