26 арестувани след нови протести в Хонконг


Хонконгската полиция заяви, че 26 души са задържани след сблъсъците с продемократичните протестиращи в градския район Монкок снощи и в ранните часове на днешния ден, предаде ДПА. В изявление на органите на реда се казва, че в протеста са се включили приблизително 9000 души и че при сблъсъците са пострадали 15 полицейски служители. По време […]

Хонконгската полиция заяви, че 26 души са задържани след сблъсъците с продемократичните протестиращи в градския район Монкок снощи и в ранните часове на днешния ден, предаде ДПА.

В изявление на органите на реда се казва, че

в протеста са се включили приблизително 9000 души

и че при сблъсъците са пострадали 15 полицейски служители.

По време на стълкновението, което избухна в гъсто населения търговски и жилищен район на Хонконг, демонстрантите използваха чадъри и маски за лице срещу лютивите спрейове на полицията и полицейските палки.

Вчера сутринта полицията беше прочистила от демонстранти по-голямата част от Монкок, но вечерта протестиращите отново се стекоха към района. По данни на местни медии обаче към сутринта на днешния ден повечето от новодошлите протестиращи са напуснали района.

Продължаващите вече три седмици протести призовават за открити избори за главен администратор на полуавтономната китайска територия през 2017 г.

Те отхвърлят решение на Пекин, според което кандидатите за поста ще трябва да бъдат одобрявани от правителствена избирателна комисия.

В четвъртък главният администратор на Хонконг Лян Чунин заяви, че правителството е готово да започне преговори със студентските водачи идната седмица, но отхвърли варианта за каквато и да било промяна в позицията на централната власт, допълва ДПА.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай