2/3 от 30 нови свлачища заплашват жилищни райони


„Говорейки за 30-те нови свлачища, две трети от тях засягат жилищни сгради и инфраструктура”, обясни в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложки университет. Опасните свлачища са основно в Кърджалийско и в община Сатовча. „Значителни са и свлачищата и по високия бряг на река Дунав, около Оряхово”, заяви доц. Стойнев. […]

„Говорейки за 30-те нови свлачища, две трети от тях засягат жилищни сгради и инфраструктура”, обясни в студиото на „Събуди се” по Нова ТВ доц. Стефчо Стойнев от Минно-геоложки университет.

Опасните свлачища са основно в Кърджалийско и в община Сатовча.

„Значителни са и свлачищата и по високия бряг на река Дунав, около Оряхово”, заяви доц. Стойнев.

Според доц. Николай Добрев от БАН усилията трябва да бъдат насочени навсякъде.

„Изготвихме национална програма за борба със свлачищата. От 1850 свлачища в страната, 240 спешно трябва да се укрепят, още толкова трябва да бъдат третирани профилактично.

В близко бъдеще и те могат да се активизират”, заяви доц. Николай Добрев. Експертите обясняват, че е важно да се намерят пари за укрепването на свлачищата.

По-рано днес от Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че временно е ограничено движението при 19 км по път II-84 Велинград – Пазарджик след жп прелеза при Варвара, поради свличане на скална маса.

Водачите на моторни превозни средства да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут по път III-376Ракитово- Батак и път II-37 Батак – Пещера – Пазарджик.

Междувременно от МОСВ съобщиха, че днес и утре се очакват повишения на речните нива в по-голямата част от страната, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг.

Водните количества в реките в почти цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Възможни са локални наводнения.

С повишено внимание се следят водосборите на реките Марица и Арда. Повишения на водните нива се очакват в горните и средни течения на реките Лом, Цибрица, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом, в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия, в горното и средно течение на Тунджа, в Марица и притоците й, в горното и средно течение на Арда и притоците й, в Бяла, във водосбора на Струма и реките от средната и долна част на водосбора на Места.

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг. Нивото на Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг.

По данни и прогнози на НИМХ-БАН днес до обяд в Източна България все още ще превалява дъжд, но в процес на спиране. След обяд не се очакват валежи.

Утре ще е без валежи. В понеделник се очакват изолирани слаби валежи, с очаквани количества от 1 до 3 л/кв.м.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай