14 неща, които да направите в края на работния ден


Денят се познава сутринта, е известна народна поговорка. За да започне успешно всеки работен ден, обаче, е важно и как е завършил предишният. Никой не иска да завари безпорядък на бюрото си и да прекара половин ден в подреждане, преди да започне същинската работа. Затова сп. “Форбс” предлага списък от 14 неща, които задължително трябва […]

Денят се познава сутринта, е известна народна поговорка. За да започне успешно всеки работен ден, обаче, е важно и как е завършил предишният. Никой не иска да завари безпорядък на бюрото си и да прекара половин ден в подреждане, преди да започне същинската работа. Затова сп. “Форбс” предлага списък от 14 неща, които задължително трябва да правим в края на всеки работен ден, за да ни върви работата.

Проверете списъка със задачите. Вижте докъде сте по всяка задача, какво сте свършили и се уверете, че всичко върви по план. Ако не сте доволни от това, планирайте какво трябва да направите и кога ще го свършите, за да не изоставате повече. Ако има нещо, което може да свършите набързо преди да тръгнете, свършете го. Това ще ви спести време на следващата сутрин.

Вижте графика за следващия ден. Уверете се, че знаете за всички срещи и важни телефонни разговори, които ви предстоят. Използвайте това, за да си планирате останалото време и да вмъкнете в него задачите от днешния списък, които не са свършени.

Поговорете с шефа и колегите си. С началството може да обсъдите статуса на проектите, по които работите, а колегите може да попитате докъде са стигнали с техните задачи. Съгласувайте отново крайните срокове и проверете дали всеки работи по това, което трябва.

Подредете. Никой не обича да се разхожда сред безпорядък, особено ако е затрупан с работа. Преди да излезете от офиса, отделете няколко минути да изхвърлите кошчето, да си подредите папките и бюрото. На следващата сутрин това ще ви даде усещане за свеж старт.
Разчистете и пощенската си кутия. Сортирайте ненужните или маловажните имейли, поканите за купони или промоции и останалите писма. Ако в кутията ви е бъркотия, може да изпуснете някое важно писмо.

Свършете страничната работа. Края на деня е идеалното време да оправите документацията и други задачи, които не изискват постоянен контакт с клиенти или партньори. Задачите, в които се изисква повече мислене, се вършат най-успешно, когато телефонът не звъни постоянно. Помислете с кого трябва да се свържете първо сутринта.

Довършете започнатото. По възможност завършете всички належащи задачи, за да сте спокойни и да се откъснете от тях, щом излезете от офиса. Не оставяйте висящи спешни неща, за които може да се погрижите набързо. Изпратете и отговорете на имейлите, които изискват бърз отговор, и не ги оставяйте за следващия ден.

Направете нов списък със задачи. Вижте какво трябва да свършите на следващия ден и си направете план как ще вместите това във времето. Определете приоритетите. Вероятно сутринта ще изникнат и други задачи, но не пречи да предвидите част от тях от вечерта.

Кажете “Довиждане”. Важно е да си изградим рутина, която ще ни накара да гледаме на работата по-весело и позитивно. Така наприер трябва да казвате “Довиждане” на колегите си, а не да се измъквате набързо, веднага след приключването на работата. Това е особено важно, ако сте някакъв ръководител.

Завършете деня позитивно. Отбележете нещо, което е било свършено добре, или похвалете колега за работата му. Може и да изпратите благодарствено писмо до добър клиент. Така ще си тръгнете в добро настоение, а ще го предадете и на околните.

Бъдете екологични. Угасете лампите и компютрите.

Откъснете се от работата. Изключете служебния телефон или поне съобщенията за нови имейли. Съобщете на колегите си докога ще почивате, за да не ви търсят. Трябва да обърнете внимание и на семейството и приятелите си.

Оставете стреса в офиса. Не го носете вкъщи, защото няма да ви донесе нищо добро.

Приберете се. Не се старайте да си тръгвате последни, за да направите добро впечатление. Така продуктивността ви ще е по-малка. Едно е да работите усилено, друго е да стоите постоянно в офиса, но да не свършвате нищо. По-добре си починете и бъдете свежи на следващия ден.


Отбелязано с:  

Коментирай