10 прогнози за транспорта на бъдещето


Летящите коли и асансьорите до Космоса все още са част от фантастичните книги, и макар че не е невъзможно да бъдат създадени, масовата им употреба изглежда доста далеч от настоящето. Някои фантастични идеи пък все още са напълно невъзможни за реализация. Въпреки това, не трябва да изключваме някои съвременни изобретения, които имат голям потенциал да […]

Летящите коли и асансьорите до Космоса все още са част от фантастичните книги, и макар че не е невъзможно да бъдат създадени, масовата им употреба изглежда доста далеч от настоящето. Някои фантастични идеи пък все още са напълно невъзможни за реализация. Въпреки това, не трябва да изключваме някои съвременни изобретения, които имат голям потенциал да превземат света, също като компютрите и интернет. CNN с помощта на експерти прави списък с 10 новости в транспорта на бъдещето и вероятността да бъдат въведени.

Високоскоростните влакове ще заменят въздушния транспорт

Вероятност: 99 %

Става въпрос за влаковете Maglev (от магнитна левитация), които могат да се движат с до 580 км/ч. Много специалисти предричат, че в бъдеще те ще се превърнат в най-предпочитано транспортно средство и ще изместят самолетите.

Паспортите ще станат излишни

Вероятност: 80 %

Употребата на електронни чипове и биометрични данни ще направи излишно носенето на хартиени документи за . Тяхната роля може да бъде поета от „умни” лични карти, а защо не и пътниците да се идентифицират само с пръстовите си отпечатъци?

Ще ходим на ваканция в Космоса

Вероятност: 70

Първият космически турист бе изпратен в орбита през 2001 година срещу колосалната сума от 20 милиона долара. Днес на опашка за пътуване в Космоса чакат 500 души, готови да платят по 200 000 долара. Очаква се в следващите години Космосът да стане още по-популярна туристическа дестинация, а цените да паднат.

Самолетите ще са безпилотни

Вероятност: 60 %

Това може да звучи страшничко, но съвсем не е невъзможно. Вече има влакове, които се управляват изцяло електронно, така че защо не и самолети? Австралийски изследователи са убедени, че след 50 години това ще е масова практика.

В Космоса ще има хотел

Вероятност: 50 %

Това може да е единственият хотел, от който няма да имате нищо против да излезете по време на цялата си екскурзия. Руската компания  Orbital Technologies още преди години обяви планове да строи космическа станция с търговска цел да богати туристи. Очаква се този хотел да бъде пуснат през 2016 година, като в него ще има места за 7 души и няма да има душове.

Самолетите ще са прозрачни

Вероятност: 40 %

Да гледаш облаците през прозрачния корпус на самолета може да е страшно, но и много красиво. Миналата година Airbus представи проект за подобен самолет, който според компанията може да лети през 2050 година. Авиационният специалист Роджър Томас твърди, че прозрачен фюзелаж не може да бъде създаден. Но според хонконгския експерт Дейвид Фенг това изобщо не е така. „Apple може да го проектира. Дали iPlane не е следващият голям проект на Тим Кук, или пък не е част от тайните планове на Стив Джобс?”, се пита Фенг.

Колите ще летят

Вероятност: 40 %

Американската компания „Терафуджа” се надява нейният продукт Transition, който е нещо средно между кола и самолет, да стане хит в бъдеще. Той струва 279 000 долара и първите доставки ще започнат в края на 2012 година. Не се знае обаче дали хората ще се престрашат да шофират над земята, или ще предпочетат високоскоростните влакове.

Асансьор до Космоса

Вероятност: 30 %

Японската корпорация „Обаяши” смята да създаде подобно устройство до 2050 година. Това ще стане с асансьор, пътуващ 36 000 км за седмица. В него ще се возят до 30 души наведнъж със скорост 200 км в час. Ще има и платформа, от която пътниците ще се наслаждават на гледката.

Без деца в самолета

Вероятност: 20 %

Плачещо бебе в продължителен полет е доста неприятно преживяване. Наскоро Малайзийските авиолинии обявиха, че ще забранят деца под 12 години да пътуват на втория етаж на самолетите А380 от техния флот. По-рано компанията забрани и децата в първа класа в самолетите „Боинг 747-400”. Ако и други компании предприемат такива мерки, полетите може да станат далеч по-тихи и спокойни. Но едва ли това ще стане повсеместно.

Магазините на летищата ще са само изложбени салони

Вероятност: 20 %

Край на опашките на касите. Учени предричат, че след известно време магазините на летищата само ще показват стоките, които предлагат, а те ще се купуват по интернет и ще бъдат доставяни директно в дома на купувача.


Отбелязано с:  

Коментирай