„Умни“ фарове помагат в дъжд и сняг


Мария Генчева | юли 12, 2012 | Коментари 0 Британски учени от Carnegie Mellon University са разработили нова светлинна система за автомобили, която помага на шофьорите да виждат по-добре при дъжд и сняг, съобщи в. „Дейли мейл“. „Умните“ светлини разбират посоката на движение на водните капки и снежинките и светят между тях. По този начин […]

Британски учени от Carnegie Mellon University са разработили нова светлинна система за , която помага на шофьорите да виждат по-добре при дъжд и сняг, съобщи в. „Дейли мейл“.

„Умните“ разбират посоката на движение на водните капки и снежинките и светят между тях. По този начин се избягват отблясъците и замъгляването, което се получава при шофиране в силен дъжд или снеговалеж. Това става с помощта на малка камера, която следи движението на водните капки и снежинките. След това с помощта на алгоритъм изчислява къде ще паднат след няколко милисекунди, така че светлинните лъчи да могат да ги „заобиколят“.

Системата работи най-добре при движение с ниска скорост като успява да премахне 70-80 % от отблясъците. При движение с по-висока скорост – над 100 км в час, обаче ефективността намалява до около 20 %. Учените обаче са оптимисти, че технологията ще се оптимизира, така че да работи успешно и на магистрала. Тепърва предстоят тестове в реално време, а първите автомобили с такива фарове може да се очакват едва след няколко години.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниИнтересно

Тагове:


Инстрейд Застрахователен брокер

Отбелязано с:  

Коментирай