Японски учени работят за ранно диагностициране на рак


Националният център за ракови заболявания в Япония се надява да разработи до пет години метод, който да позволява поставянето на диагноза в ранен стадий на 13 типа рак, посредством прост кръвен тест, съобщи Франс прес. Проектът на стойност 7,9 млрд. йени (57 млн.евро) ще допринесе за откриването на рак на гърдата, стомаха, костите, белия дроб, […]

Националният център за ракови заболявания в Япония се надява да разработи до пет години метод, който да позволява поставянето на диагноза в ранен стадий на 13 типа рак, посредством прост кръвен тест, съобщи Франс прес.

Проектът на стойност 7,9 млрд. йени (57 млн.евро) ще допринесе за

откриването на рак на гърдата, стомаха, костите, белия дроб, черния дроб, жлъчката, панкреаса, дебелото черво, яйчниците, простатата и пикочния мехур.

Методът ще може да помогне дори за ранното откриване на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Става дума за проверка за микроРНК (или микрорибонуклеинови киселини), чието увеличаване се предполага, че е знак за развитието на рак.

Няколко екипа изследователи в Европа и САЩ също се интересуват от ролята на микроРНК в различните случаи на ракови заболявания, но

японските учени смятат, че ще могат да стигнат по-далеч в изследванията си.

За проекта ще бъдат използвани 65 000 пациенти, предоставени от Националния център за ракови заболявания.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай