Юнкер иска ЕС да приеме квоти за 160 хиляди бежанци


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес пред Европейския парламент държавите от ЕС да приемат на задължителна основа 160 000 бежанци, пристигнали в Италия, Унгария и Гърция. Юнкер уточни, че през май ЕК предложи разселването на 40 000 души, а сега този брой се допълва с още 120 000 бежанци. Председателят на ЕК настоя […]

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предложи днес пред Европейския парламент държавите от ЕС да приемат на задължителна основа 160 000 бежанци, пристигнали в Италия, Унгария и Гърция.

Юнкер уточни, че през май ЕК предложи разселването на 40 000 души, а сега този брой се допълва с още 120 000 бежанци.

Председателят на ЕК настоя в речта си „За състоянието на Съюза“ ЕС да узакони имиграцията, както и да участва по-активно в решаването на проблемите в Сирия и Либия.

ЕК предлага всички страни от Балканите, които са извън ЕС, но се надяват на членство в Общността, да бъдат включени в списъка на „сигурните“ държави.

Гражданите на тези държави ще имат правото да искат убежище в ЕС, но страните от Общността ще имат законното основание да отказват такъв статут автоматично.

Юнкер поясни, че „сигурните“ държави изпълняват основните изисквания в областта на човешките права и върховенството на закона. Ако в тези държави покриването на дадените показатели се влоши, те ще губят статута си на кандидати за членство в ЕС, заяви Юнкер.

Шенген няма да отпадне в мандата на тази ЕК, но трябва да укрепим опазването на външните граници, посочи Юнкер. Имаме нужда от таланти, идващи от всяка точка на света. Миграцията трябва да се превърне от проблем в ресурс. Трябва да намерим решение на проблема в Либия, макар да изглеждаме малко слаби; необходимо е да помогнем за решаването на проблема в Сирия; ЕС трябва да бъде по-силен във външната си политика, посочи председателят на ЕК. Той обяви, че от днес започва работа спешен фонд от 1,8 милиарда евро за Сахел и Северна Африка. С тези средства се цели влагането на усилия там, където проблемът с бежанските потоци се корени.

Докато има война в Либия и терор в Сирия, бежанците няма да изчезнат, няма да им попречат морето, границите и стените. Това, което се случва в Сирия и Либия днес, може да се случи и с Украйна утре. Бежанската криза скоро няма да приключи и трябва да бъдем наясно с това. Разселването няма да реши проблема. Имаме средствата да помогнем на онези, които бягат от тероризма и потисничеството. Европа наистина не може да приеме цялото нещастие на света; броят на идващите тук бежанци е невиждан, но съставлява 0,11 на сто от цялото население на ЕС, посочи Юнкер.

По неговите думи преди всичко останало, оказването на помощ на бежанците е въпрос на човечност и човешко достойнство, а за ЕС – и на историческа справедливост. Европа е континент, в който почти всеки от нас е потомък на бежанец, потърсил спасение от диктатура и потисничество. Трябва никога да не забравяме, че правото на убежище е една от основните европейски ценности. Европа днес е лицето на надеждата за мнозина и това е повод за гордост, а не за страх, каза председателят на ЕК.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай