Ще платим ли повече ток заради празниците?


Може да имаме по-високи сметки за токпоради по-високо потребление на Нова година, съобщи Dariknews.bg. От електроразпределителните дружества предупредиха, че сме харчили повече ток по празниците и въпреки че увеличението е на обща база, може и да видим отражение във фактурите. От 31 декември 2014 до 4 януари 2015 г. от ЕВН отчитат 10% увеличение на общото потребление в […]

Може да имаме по-високи сметки за токпоради по-високо потребление на Нова година, съобщи Dariknews.bg.

От електроразпределителните дружества предупредиха, че сме харчили повече ток по празниците и въпреки че увеличението е на обща база, може и да видим отражение във фактурите.

От 31 декември 2014 до 4 януари 2015 г. от ЕВН отчитат 10% увеличение на общото потребление в Югоизточна България.

Според Петър Костадинов от ЕВН това обаче не може да се пренася към размера на нашите сметки. Той обясни и кога ще разберем повече ли ще платим: „Как това ще се отрази във фактурите на всеки един клиент, предстои да видим. Искам да подчертая изрично, че потреблението по Нова година ще бъде заплащано основно с фактурите, които излизат през февруари. Предстои наистина да видим тогава как вече средната фактура каква е като стойност и индивидуалните фактури в зависимост от потреблението на всеки. Има много хора, които не са били по празниците вкъщи и съответно при тях няма да се усети така осезаемо. Този, който е прекарал повече дни вкъщи, използвал е електроенергия за отопление, за топла вода – логично е да има отражение и в неговата фактура“.

За ЧЕЗ пиковото потребление е било на 31 декември и отново е повече от това през 2013, а разликата е около 300 мегавата.

Мария Дойчинова от ЧЕЗ обясни, че отчитането на новогодишното потребление на клиентите на дружеството е на цикли и затова ако има отражение, може да го видим или в януарската, или във февруарската сметка. Но не е задължително по-високото потребление да повлияе на фактурите ни, тъй като това са средни товари за периода: „Те по никакъв начин не означават по-високи или по-ниски сметки, тъй като всеки един от нас потребява определено количество електроенергия, която се отразява в сметките на всеки поотделно. Тук са включени и нашите курорти, които бяха много посещавани през тези дни“.

Петър Костадинов от ЕВН отбеляза и че и по празниците стриктно се е засичало по наредба периодът на отчитане да е 31 дни: „Отчитането беше направено по редовния график, въпреки струпването на повече почивни дни. Срокът от 31 дни беше спазен, както е по наредба. Времето беше основният фактор. По-студенето време автоматично оказва влияние и на повече потребление“.

Мария Дойчинова от ЧЕЗ отбеляза, че периодът за отчитане от 31 дни също е спазван, но има възможност за движение в дните, ако не сме били вкъщи или сме отчитали сами: „При някои клиенти, които не са си били вкъщи за този период да няма такъв реален отчет. Възможно е други, които са се самоотчели да имат по-дълъг период на отчитане, тъй като те примерно са избрали да направят това преди да тръгнат нанякъде“.

Причината за по-голямото харчене на ток, освен други фактори, от ЧЕЗ и ЕВН определят главно по-студеното време.

От третото дружество „ЕнергоПро“ не са открити за коментар.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай