Ще има ли Гърция българка за евродепутат?


Още по темата Българка е символ на борбата с мафията в Гърция13.11.2009 €1 млн. за ареста на нападателите на Костадинка Кунева12.11.2009 Сблъсъци в Атина след акция в защита на българката Кунева23.01.2009 Има голяма вероятност българката Костадинка Кунева да влезе в Европейския парламент като депутат от Гърция.  Името на Кунева, синдикален деец, стана известно преди няколко […]

Още по темата

Има голяма вероятност българката Костадинка Кунева да влезе в Европейския парламент като депутат от Гърция. 

Името на Кунева, синдикален деец, стана известно преди няколко години, когато

тя пострада тежко, след като беше нападната и залята с киселина.  

Сега тя е на шесто място в листата на радикалната левица „Сириза“, която излезе първа политическа сила в евроизборите в Гърция. 

Гърция излъчва 21 депутати в ЕП.

„Сириза“ има лека преднина пред управляващата десница „Нова демокрация“ и се очаква да спечели между 26-30% срещу 23-27% за управляващите. 

Неонацистката „Златна зора“ остана на трето място с около 10% от гласовете, въпреки продължаващото криминално разследване срещу нейни членове и факта, че редица нейни лидери се намират в ареста.

Социалистическата партия ПАСОК е на четвърто място с 9%. 

Освен това на втория тур на местните избори, които се проведоха едновременно с изборите за ЕП в неделя, кандидатът на „Сириза“ има големи шансове да стане областен управител на Атинска област.

39-годишният лидер на „Сириза“ Алексис Ципрас е

кандидат за председател на Европейската комисия. 

По неговите думи вотът в страната му е бил „референдум“ за строгите икономии. 

Премиерът Андонис Самарас, лидер на „Нова демокрация“, обаче заяви, че победата на „Сириза“ може да дестабилизира крехкото възстановяване на Гърция


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай