Щатът Ню Йорк забранява хидравличния фракинг


Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо реши заради поевтиняването на петрола да забрани хидравличния фракинг, чрез който се разработват шистови залежи от петрол и газ – метод, определян като много вреден за околната среда. Забраната идва след доклад, според който методът за добив на петрол и природен газ има потенциална опасност за човешкото здраве. […]

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо реши заради поевтиняването на петрола да забрани хидравличния фракинг, чрез който се разработват шистови залежи от петрол и газ – метод, определян като много вреден за околната среда.

Забраната идва след доклад, според който методът за добив на петрол и природен газ има потенциална опасност за човешкото здраве. Според комисаря по здравеопазването на щата Хауард Зукър процесът на извличане представлява „сериозен обществен риск за здравето“.

Освен Ню Йорк, единственият щат, забранил този вид добив е Върмонт.

Ню Йорк има наложен мораториум върху фракинга от 2008 г., когато започна проучване на влиянието му върху околната среда. Решението на щата беше посрещнато положително от природозащитни организации.

Очаквано представители на петролните и газодобиващи компании критикуваха хода, заявявайки, че Ню Йорк ще загуби от пропуснатите възможности за създаване на хиляди работни места и стотици милиони долари печалби.

Шистовите разработки дадоха силен тласък на производството на петрол и газ в Съединените щати от 2007 г., което доведе до днешното свръхпредлагане и се отрази на цените на петрола.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай