Швейцария облекчава изискванията за застрахователите


Мария Генчева | сеп 03, 2012 | Коментари 0 Швейцарският финансов регулатор обяви, че ще облекчи изискванията за платежоспособност на застрахователните компании заради рекордно ниските лихви, които ограничават приходите, съобщи Блумбърг.Временно нормите ще бъдат занижени, за да могат компаниите “да си поемат въздух”, съобщи Патрик Раафлауб, шеф на регулатора Finma.Тестът за платежоспособност, който беше въведен […]

Швейцарският финансов регулатор обяви, че ще облекчи изискванията за платежоспособност на застрахователните компании заради рекордно ниските лихви, които ограничават приходите, съобщи Блумбърг.
Временно нормите ще бъдат занижени, за да могат компаниите “да си поемат въздух”, съобщи Патрик Раафлауб, шеф на регулатора Finma.
Тестът за платежоспособност, който беше въведен през януари миналата година, изисква застрахователите, след които Zurich Insurance Group и Swiss Life Holding да отчитат активите и задълженията си по пазарна стойност, като за пръв път се вземат предвид и инвестициите им.
“За 2013 година Finma ще направи някои временни промени в този механизъм, като мярка за облекчаване на положението на застрахователните компании, особено на тези в животозастрахователния сектор,  които пострадаха особено много от ниските лихви”, обяснява Раафлауб.
Подобни механизми за контрол на платежоспособността предвижда да въведе и Европейският съюз с директивата . Обмисля се обаче да се въведе преходен период в прилагането й, за да могат застрахователите да намерят дългосрочно решение на проблема с ниските лихви.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Коментирай