Швейцария е най-конкурентна в света


Швейцария е най-конкурентната икономика в света, според класация на Световния икономически форум, съобщи Ройтерс. Ежегодната класация се основава на 113 икономически показатели и проучване сред 15 000 бизнес лидери в 144 страни по света. Швейцария оглавява класацията за четвърта поредна година, като веднага след нея се нарежда Сингапур. Европейската държава обаче печели заради високите си постижения […]

е най-конкурентната икономика в света, според на Световния икономически форум, съобщи Ройтерс.

Ежегодната класация се основава на 113 икономически показатели и проучване сред 15 000 бизнес лидери в 144 страни по света.

Швейцария оглавява класацията за четвърта поредна година, като веднага след нея се нарежда Сингапур. Европейската държава обаче печели заради високите си постижения в областта на иновациите, ефективността на пазара на труда и обществените институции. В първите 5 са още Финландия, Швеция и Холандия. След тях се нареждат Германия, САЩ, Великобритания, Хонконг и Япония.

Тази година САЩ са на седмо място – с две места по-надолу от миналогодишното си класиране. Това се дължи на политическите и икономическите проблеми, които са попречили на страната да поддържа статута си на глобална суперсила в областта на иновациите, се посочва в проучването.

В класацията няма голямо разместване, а движенията по-скоро показват задълбочаващите се разделения, обяснява Маргарета Джениек, старши икономист в Световния икономически форум.

„Една от причините тези разделения да не се разрешават – и първият пример за това е Европа, както и САЩ – е заради политическата безизходица, която наблюдаваме. Това е спряло тези страни да предприемат дългосрочен подход за подобряване на конкурентността си и стабилизиране на растежа в бъдеще”, твърди Джениек.

Гърция е най-лошо представящата се европейска страна в класацията – на 96-то място. По отношение на макроикономическата среда тя е на последното 144-то място.

От развиващите се страни най-напред се класира Китай – на 29-та позиция. Страната отчита спад с 3 места в сравнение с миналата година, но все още е абсолютен лидер в категорията си, на 30 места пред Индия, която е паднала с 10 позиции.

България е на 62-ро място в класацията.


Отбелязано с:  

Коментирай