Шведската прокуратура иска да разпита Асандж в Лондон


Шведската прокуратура предложи да изпрати свой представител в Лондон, за да разпита основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж във връзка с обвинения в престъпления от сексуално естество, предаде АФП. Прокурорката Мариан Ни изпрати днес запитване до адвокатите на Асандж, за да разбере дали те ще приемат клиентът им да бъде разпитан в британската столица и да […]

Шведската прокуратура предложи да изпрати свой представител в Лондон, за да разпита основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж във връзка с обвинения в престъпления от сексуално естество, предаде АФП.

Прокурорката Мариан Ни изпрати днес запитване до адвокатите на Асандж, за да разбере дали те ще приемат клиентът им да бъде разпитан в британската столица и да му бъде взет материал за ДНК анализ.

Новината бележи обрат в позицията на шведското правосъдие, отбелязва АФП. Досега Асандж настояваше именно за разпит от шведски магистрат в Лондон, но шведското правосъдие не искаше да уважи молбата му.

Австралиецът намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон през юни 2012 г., след като беше издадена европейска заповед за ареста му заради обвиненията за сексуално посегателство. Случаят датира от 2010 г. Две шведки заведоха жалба срещу Асандж за сексуални посегателства. Основателят на „Уикилийкс“ отхвърли обвиненията. Той смята, че ако бъде задържан в Швеция по тези обвинения, може да бъде екстрадиран оттам към САЩ, където потенциално да бъде съден заради ролята му в публикуването на 250 хил. американски дипломатически секретни документа и на 500 хил. секретни военни доклада.

Шведската прокуратура обяви, че е променила позицията си по случая, защото давността на някои от деянията, които се приписват на австралиеца, изтича през август 2015 г. Досега тя смяташе, че условията в посолството на Еквадор в Лондон, където ще бъде разпитван Асандж, няма да осигурят качествен разпит. Сега обаче шведската прокуратура е на мнение, че предвид напредващото време, може да се примири с този недостиг на качество.

Адвокатът на Асандж – Пер Самуелсон, приветства промяната в позицията на прокуратурата и я определи като голяма победа. Той обаче каза, че трябва да бъдат отправени и официални искания до Великобритания и Еквадор, за да може неговият клиент да бъде разпитан на територията на еквадорското посолство в Лондон.


VESTI.bg

Коментирай