Чужди експерти ще работят по делото за Горни Лом


Прокуратурата е установила контакти с няколко чужди държави с цел да привлече експерти, които да работят по делото за взрива на оръжейната фабрика в Горни Лом. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседание на гражданския съвет към ВСС. Проблемът идва от факта, че повечето родни специалисти в тази област са се обучавали […]

Прокуратурата е установила контакти с няколко чужди държави с цел да привлече експерти, които да работят по делото за взрива на оръжейната фабрика в Горни Лом. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседание на гражданския съвет към ВСС.

Проблемът идва от факта, че повечето родни специалисти в тази област са се обучавали във Висшата школа по взривни работи към МГУ, чийто ръководител е собственикът на завода Валери Митков.

Според Цацаров идеята е да се осигурят възможно най-безпристрастните вещи лица, а не такива, които са получили лиценза си от собственика на фабриката, в която загинаха 15 човека.

Запитан дали хората, работели по делата за предишни взривове в оръжейни складове, нямат достатъчно опит, той отговори: „Имаме опит от предишните взривове – от прекратени дела.

Според главния прокурор с вещите лица от чужбина ще работят експерти по взривовете от Българската армия.

След като заработи 43-то Народно събрание, главният прокурор ще отправи

искане за сваляне на имунитетите на Волен Сидеров и Цветан Цветанов.

Цацаров допълни, че ще направи това и по отношение на Сергей Станишев, който сега е евродепутат. Бившият министър-председател е с повдигнато обвинение за загубени секретни доклади.

Цацаров уточни, че процедурата по искането на имунитета на Станишев е по-сложна, отколкото на български депутат.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай