Четеш книга и се возиш безплатно… в румънски град


Румънският град Клуж Напока в областта Трансилвания е първият град в света, въвел безплатен превоз за всички пътници, които четат книга в градския автобус, предаде агенция Срна. Предложението, дадено от активиста Виктор Мирон, било прието от общинския съвет през юни, когато в продължение на няколко дни пътниците с книга в ръка се возели безплатно в […]

Румънският град Клуж Напока в областта Трансилвания е първият град в света, въвел безплатен превоз за всички пътници, които четат книга в градския автобус, предаде агенция Срна.

Предложението, дадено от активиста Виктор Мирон, било прието от общинския съвет през юни, когато в продължение на няколко дни пътниците с книга в ръка се возели безплатно в автобуса.

Подобна акция Мирон организирал и в началото на миналата година.

Забелязал, че хората проявяват интерес към всякакви отстъпки, той предложил на градския съвет през първата седмица от месеца четящите книги да пътуват безплатно. След като властите приели концепцията, още през първия ден от панаира на книгата в града 1200 души пътували без пари.

Виктор Мирон е предлагал и други кампании за стимулиране на четенето. Една от тях е проектът „букфейс“, предвиждащ всички, които са поставили книга като профилна снимка във Фейсбук, да получават отстъпки в книжарниците.

Според проучване на румънския социологически институт 22 процента от младите румънци изобщо не четат, а един от пет чете само една книга на година.

Клуж Напока е вторият по големина в страната с население 300 хил. души.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай