Честни японци предали на полицията 25 млн. евро


Миналата година честни японци са предали на полицията намерени от тях пари на стойност 3,34 милиарда йени (25 млн. евро), предаде Франс прес. Около три четвърти от тази сума е била върната на бившите собственици. По традиция в Япония, когато някой намери портфейл, пълен с пари, той бърза да го предаде в най-близкото полицейско управление. […]

Миналата година честни японци са предали на полицията намерени от тях пари на стойност 3,34 милиарда йени (25 млн. евро), предаде Франс прес.

Около три четвърти от тази сума е била върната на бившите собственици.

По традиция в Япония, когато някой намери портфейл, пълен с пари, той бърза да го предаде в най-близкото полицейско управление.

Блюстителите на реда в повечето случаи откриват разсеяния собственик и му връщат загубеното.

Най-фрапантният случай беше, когато японец откри и върна спортен сак, пълен с банкноти, на стойност 136 500 евро.

Този гражданин спокойно би могъл да си купи малък апартамент в Токио, ако беше задържал намереното.

Според японските закони, ако изгубена вещ не е потърсена след три месеца, тя става собственост на този, който я е намерил.

Най-изненадващо е, че около 390 млн. йени попаднаха в бюджета на Токио, тъй като нито собствениците им, нито тези, които са ги намерили, са пожелали да ги вземат.

Традиционната честност на японците в случая е подсилена и от поверието, че намерените пари носят нещастие, припомня агенцията.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай