Чаша вино е вредна толкова, колкото и 30 грама водка


Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в.“Дейли телеграф„. Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът […]

Британски учени заявиха, че чашата вино е не по-малко вредна за здравето, отколкото три шота водка. Специалистите стигнали до тези изводи, след като изучили статистически данни за консумацията на алкохол и заболяванията, свързани с него, съобщи в.“Дейли телеграф„.

Обикновено, за да бъде сравнен ефектът от консумацията на различни видове алкохол, трябва да се определят градусът и изпитото количество.

Алкохолното съдържание на водката е не повече от 40 процента, а на виното – 12 процента. По принцип чашките с водка са по 50-60 милилитра, а в бокал не се налива повече от 150 милилитра вино.

Излиза, че алкохолът в трите шота водка е повече, отколкото е в чашата вино. Следователно действието на 40-градусовата напитка ще е по-силно.

Британските учени обаче твърдят, че ефектът от алкохола е различен.

Според авторите на изследването хората, мислейки, че виното не е така вредно, по-често си пийват от него и то в големи количества.

Всекидневната консумация на вино, превърнала се в норма през последните десетилетия, само усложнява положението.

Великобритания е втората страна в Европа след Финландия по темповете на нарастване на случите на цироза и други заболявания на черния дроб. От 70-те години на миналия век досега 6 пъти се е увеличила смъртността от алкохол сред хората на средна и предпенсионна възраст.

Учените не твърдят, че трябва напълно да се откажем от виното, за да бъде решен проблемът. Те обаче препоръчват да не се отдаваме на битов алкохолизъм, а да си пийваме в заведения.

Това, както показват статистически данни, позволява на британците да консумират по-малко алкохол, отколкото в домашни условия. Вкъщи хората обикновено си пийват купени в магазините по-евтини напитки.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай