Частните пенсионни фондове опровергаха Горанов


От Асоциацията на частните пенсионни дружества опровергаха твърдение на финансовия министър Владислав Горанов, че са предложили да бъдат намалени пенсиите, които изплащат универсалните пенсионни фондове, не отговаря на истината, съобщи Dariknews.bg. От дружествата направиха уговорката, че не са чули лично изказването на министъра, а само са го прочели. Изпълнителният директор на „Доверие“ Даниела Петкова заяви, […]

От Асоциацията на частните пенсионни дружества опровергаха твърдение на финансовия министър Владислав Горанов, че са предложили да бъдат намалени пенсиите, които изплащат универсалните пенсионни фондове, не отговаря на истината, съобщи Dariknews.bg.

От дружествата направиха уговорката, че не са чули лично изказването на министъра, а само са го прочели.

Изпълнителният директор на „Доверие“ Даниела Петкова заяви, че на днешната среща е обсъждан единствено размерът, с който се намалява пенсията от държавния фонд и която се допълва от втората пенсия.

По думите й казаното днес от министър Горанов, че дружествата за допълнително пенсионно осигуряване са предложили промяна във формулата за изчисляване на пенсията, която да доведе до намаляване на дохода от втората пенсия, осигурявана от универсален фонд. „Никой не може да промени размера на тези пенсии, това зависи от размера на натрупаните в тях суми“, обясни тя.

От дружествата за допълнително пенсионно осигуряване считат за абсолютно нередно на хората, които се осигуряват в универсален фонд, да им бъде редуцирана държавната пенсия

Колкото до натрупаните суми по партидите в универсалните фондове Даниела Петкова увери, че техният размер зависи преди всичко от размера на постъпилите осигурителни вноски: „Даже ако се редуцира с 28% държавната пенсия, то втората пенсия, която ще плащат универсалните пенсионни фондове на хора, които имат редовни вноски, за целия им трудов период, втората пенсия ще надхвърля значително тези 28%“.

От Асоциацията представиха данни, според които от 2002 г. до края на миналата година реалната доходност на универсалните фондове е 0,5% на годишна база, което означава доходност след приспаднати такси и инфлация.

Дружествата остават категорично против законопроекта, с който се дава право на двупосочен избор за вноските за втора пенсия. Те смятат, че е просто една фасада, зад която се крие желанието за прехвърляне на част или на всички натрупани активи от универсалния пенсионен фонд в Държавния бюджет.

Според Даниела Петкова – главен изпълнителен директор на ПОК „Доверие“, няма значение дали събраните частни пари в универсалните пенсионни фондове се прехвърлят в НОИ, или в Сребърния фонд. И в двата случая става въпрос за прехвърляне на частни пари в държавата. „В крайна сметка всичко се свежда до това дали в тази безспорна национализация има достатъчно еквивалентно натрупаните суми обезщетения за гражданите, които евентуално биха направили този избор“, заяви Петкова.

Влизането в сила на този закон ще доведе до увеличаване на дефицита в пенсионния фонд и няма никаква изгода за държавата от приемане на подобни изменения в средносрочен и в дългосрочен план, смята тя.


VESTI.bg

Коментирай