Цял китайски град затворен заради чума


Нито един от 30-те хиляди души, живеещи в стария град Юймен в северозападната китайска провинция Гансу, не могат да напуснат района, в който се намират, тъй като по този начин властите се опитват да предотвратят разпространението на смъртоносната болест чумна пневмония, съобщава тайванското издание South China Morning Post, позовавайки се на Централната китайска телевизия. На […]

Нито един от 30-те хиляди души, живеещи в стария град Юймен в северозападната китайска провинция Гансу, не могат да напуснат района, в който се намират, тъй като по този начин властите се опитват да предотвратят разпространението на смъртоносната болест чумна пневмония, съобщава тайванското издание South China Morning Post, позовавайки се на Централната китайска телевизия.

На всички хора и превозни средства е забранено да напускат града. Властите блокираха града миналата седмица, когато един местен жител почина в болница. По препоръка на лекарите е наложена карантина за девет дни.
Съобщава се, че 38-годишният мъж намерил мъртъв мармот, който дал на кучето си. Същия ден обаче развил треска. Бил откаран в болница след два дни, когато състоянието му се влошило. В областния център на Гансу потвърдиха, че мъжът е бил заразен с чумна пневмония.
Пневмонната чума атакува белите дробове и се разнася не само от човек на човек, но и от животните към хората. Тя е най-устойчивата и често срещана форма на чумата. Предизвиква се от същата бактерия като бубонната чума – Черната смърт, която през Средните векове избива над 25 милиона европейци.
Но докато бубонната чума се предава от ухапване от бълхи и се лекува с антибиотици, пневмонната се предава много по-лесно по въздушно-капков път и ако не бъде лекувана почти сигурно води до смърт. /БГНЕС /


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай