Цената на бензина е без значение: създадоха кола, която се движи с въздух – Inews.bg


Създателят на автомобила твърди, че производството би било много евтино Британски изобретател създаде кола, която се движи само със студен въздух, съобщиха ABC, цитирани от БТА. Питър Диърман трансформира 25-годишния си автомобил Vauxhall Nova, така че да се движи без бензин и без акумулатор. В багажника му е инсталирал буренце за бира, което зарежда с втечнен въздух. […]

Създателят на автомобила твърди, че производството би било много евтино

Цената на бензина е без значение: създадоха кола, която се движи с въздух

Британски изобретател създаде кола, която се движи само със студен въздух, съобщиха ABC, цитирани от БТА.

Питър Диърман трансформира 25-годишния си автомобил Vauxhall Nova, така че да се движи без бензин и без акумулатор. В багажника му е инсталирал буренце за бира, което зарежда с втечнен въздух. Има и резервоар за антифриз, който осигурява обмена на топлина. Изобретателят така е променил двигателя, че вместо в него да се създава енергия, той поглъща енергия от  атмосферата и така задвижва колата. 

Въздухът се втечнява при температура минус 183 градуса Целзий. В автомобила на Диърман, когато въздухът влезе в  двигателя, той се разширява до газообразно състояние и задвижва  буталата.

„Това е правено и преди, всъщност много пъти“ каза Диърман. „Тайната на моя двигател е в това, веднъж като се затопли въздухът, да се поддържа топъл, докато се разширява. Ако се  охлади, се свива и ефикасността се губи“. 

От автомобила няма никакви вредни емисии. Двигателят е много лек и автомобилът с него ще е много евтин. Той може да е дори от пластмаса. Липсата на акумулатор спестява употребата на редки метали.

Скоро домашното изобретение на Диърман ще получи професионален вид. Към него прояви интерес инженеринговата компания „Рикардо“. Тя участва в дизайна на двигатели за  реномирани марки, сред които и McLaren.


автомобил – Google News

Отбелязано с:  

Коментирай