Целият свят се стича на помощ след труса в Непал


САЩ ще изпратят спасителен екип в Непал след земетресението с магнитуд 7,9, което до момента е взело най-малко 1500 жертви, и са разрешили отпускане на първоначална помощ от един милион долара, съобщи американската Агенция за развитие USAID, предадоха Ройтерс и Франс прес. Представител на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е държан в течение […]

САЩ ще изпратят спасителен екип в Непал след земетресението с магнитуд 7,9, което до момента е взело най-малко 1500 жертви, и са разрешили отпускане на първоначална помощ от един милион долара, съобщи американската Агенция за развитие USAID, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Представител на Белия дом съобщи, че президентът Барак Обама е държан в течение на развитието на ситуацията в Непал.

Европейският съюз е готов да помогне на Непал да се справи с последствията от днешното опустошително земетресение, се казва в съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и Европейската комисия, цитирано от ТАСС.

„Това е хуманитарна извънредна ситуация, която се нуждае от международна координирана помощ, която ЕС е готов да окаже. Ще проучим начини да помогнем на Непал да се справи с разрушенията и да помогнем на жителите му. Разглеждаме и възможността да предоставим на Непал бюджетни средства“, се казва в изявлението.

В него се съобщава, че аварийният координационен център за реагиране на Европейската комисия внимателно следи ситуацията, а хуманитарни експерти са потеглили към кризисните райони.

Доброволци и служители на непалския клон на Червения кръст помагат в издирването на оцелели и оказване помощ на ранените, предаде Франс прес.

„Кръвната банка на Червения кръст в Непал редовно зарежда медицинските заведения в столицата“, съобщи тя и добави, че ще използва и запасите на офисите си в Куала Лумпур и Дубай. Прекъснати са комуникациите, електричеството и водоснабдяването, съобщи неправителствената организация Оксфам, чийто офис в Непал се готви да занесе питейна вода и продукти от първа необходимост в засегнатите райони.

Френската неправителствената организация „Действие срещу глада“ (Action contre la Faim) заяви, че е изпратила свои екипи в пострадалите райони за оценка на щетите и нуждите. Норвегия обеща 30 милиона крони (3,5 милиона евро) хуманитарна помощ за непал и уточни, че приносът й може да се увеличи, след като се научи повече за ситуацията.

Съболезнования на властите на Непал изразиха руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин, който заяви, че страната му иска да помогне на Непал.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че е потресен и добави, че Германия е готова да направи всичко по силите си да помогне на Непал.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е готова да отговори на евентуална молба за помощ от Непал.

Държавният глава Росен Плевнелиев е поднесъл съболезнования по повод на катастрофалното земетресение в Непал, довело до стотици жертви, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„С дълбока скръб приех новината за опустошителното земетресение, причинило многобройни жертви и тежки разрушения във Федерална демократична република Непал. В този труден за Вашата страна момент, бих искал да изразя от свое име и от името на българския народ най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите“, е написал българският президент в съболезнователна телеграма до президента на Непал Рам Баран Ядав.

В писмото си президентът Росен Плевнелиев пожелава бързо възстановяване на пострадалите от тежкото бедствие.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай