Цветан Филев: „Булгартабак“ да ни извади от калта


Още по темата Лютви Местан обеща 50% увеличение на субсидиите за килограм тютюнПреди 14 часа Димитър Греков: В Петрич, Сандански и Благоевград тютюнът е изкупен изцяло29.01.2014 Тютюнопроизводителите продължават с протестите20.01.2014 Фирмите, които отказват да изкупят продукцията, всичките са мултинационални компании. Ходът ни е един – обръщаме се към българската фирма „Булгартабак Холдинг“. Това заяви пред […]

Още по темата

  • Лютви Местан обеща 50% увеличение на субсидиите за килограм тютюн
    Преди 14 часа

  • Димитър Греков: В Петрич, Сандански и Благоевград тютюнът е изкупен изцяло
    29.01.2014

  • Тютюнопроизводителите продължават с протестите
    20.01.2014

Фирмите, които отказват да изкупят продукцията, всичките са мултинационални компании. Ходът ни е един – обръщаме се към българската фирма „Булгартабак Холдинг“. Това заяви пред БНР председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

“Фирмата нямаше сключени договори с тютюнопроизводители и тази година спаси българските производители, „извади ги от калта“, при недоговорени количества тютюн, изкупи хиляди тонове тютюн на стойност десетки милиони левове и по този начин се отпуши пазара на ориенталски тютюн”, каза Филев.

Той посочи, че този път ще направят същото – ще влезат в контакт с ръководството на холдинга и “ще спасим нашите тютюнопроизводители, но не е добра практика някой да гази пожара на друг, който го е запалил”.

Освен „Булгартабак“, която се намеси на пазара, другата фирма, която изкупи тютюн, също е българска – „Първомай БТ“.

Филев посочи, че към момента неизкупени остават 150 тона тютюн от районите на Свиленград, Пазарджик и Казанлък. Стартирала е и подписка за отнемане на лицензите на 2 от компаниите, които не са били коректни. Имаме тютюнопроизводител, който вече е на предела на силите си да издържи на това напрежение, и заплашва със самозапалване, съобщи ощр Цветан Филев.

Тютюнопроизводителите поставиха ултиматум на кабинета – ако до 72 часа не се вземат окончателни решения и не се решат проблемите им, над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокират Народното събрание и ще запалят неизкупената продукция пред входа на депутатите.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай