Цветан Василев: Ня#КОЙ се уплаши


„Напъните да се обяснява моделът на управление на КТБ АД от хора, които нито имат опит в менажирането на банка или финансова институция, нито квалификация по темата, както и от хора, на които „гроздето е кисело“, ме наведоха на мисълта да направя следната информация достояние на обществото“, пише банкерът Цветан Василев в изявление на личния […]

„Напъните да се обяснява моделът на управление на КТБ АД от хора, които нито имат опит в менажирането на банка или финансова институция, нито квалификация по темата, както и от хора, на които „гроздето е кисело“, ме наведоха на мисълта да направя следната информация достояние на обществото“, пише банкерът Цветан Василев в изявление на личния си сайт.

Василев планира от днес да споделя публично в сайта си мислите си по случая, като ги раздели по теми, свързани с управлението на банката, сделката с Пиер Луврие за няколко структуроопределящи компании, действията на БНБ в хода на специалния надзор на КТБ и на Фонда за гарантиране на влоговете, ролята на държавното обвинение за съсипването, както той го определя, на банката, както и факти за семейното му благосъстояние.

„След моето откровено интервю за „Гласове“ от миналата седмица, много хора си изпуснаха нервите, други направо позеленяха от яд, а трети започнаха да теоретизират на „експертно ниво“. Ето защо се чувствам задължен да направя редица разяснения и уточнения“, уточнява банкерът.

Корпоративна търговска банка АД е банка съгласно всички изисквания на закона има собствен капитал – към началото на атаката около 650 милиона лева; поддържа минимално изискуемите капиталови показатели; поддържа минимално изискуемата ликвидност (около 25% първична и вторична); поддържа минимални задължителни резерви в БНБ; не е ограничена със срок, както инвестиционните и хедж фондовете – тук му е мястото да почертая, че банката се е развивала успешно повече от 14 години и извършва пълния обем от банкови операции.

„Многократно съм имал възможността да подчертая, че стратегията, която изградихме и следвахме, включваше по-скоро по-нестандартни форми на банков бизнес. Впрочем на онези, които претендират, че това е изключение, само бих искал да кажа, че почти всички големи банки ги прилагат чрез различни свои подразделения. Нима лизинговите компании, съществуващи в практиката на почти всички банки, опериращи на вътрешния пазар, не са точно тип SPV, които са финансирани от банките за тяхната дейност? Някои забравят, че аз все пак съм мажоритарен собственик на КТБ АД. За това са отговаряли други хора, които в момента са доверени лица на прокуратурата“, се казва още Василев в изявлението си.

По думите му обаче било добре, че са успели да финансират придобиването и контрола върху редица структуроопределящи компании.

„Активите надхвърляха 2 милиарда евро, а годишната ЕБИТДА – 250 милиона евро. Сега очаквам пак някой да каже: „О, ужас! Този Цветан Василев е контролирал всичко това?! Колко лошо!“ – Ами „лошо е“, разбира се“, казва Цветан Василев и изрежда сключените през последните години сделки за „Виваком“, „Петрол“, Корабострoителница – Русе, Стъкларски завод Рубин – Плевен, Дунарит и Авионамс.

„Изреждам ги, защото всички те от губещи (без „Виваком“) се превърнаха в печеливши, след като ги придобихме и преструктурирахме. И беше, естествено, въпрос на време да ги продадем и да възстановим средствата на фирмите, респективно на банката, каквато е била нашата практика винаги. Ето в това са били част от нашите конкурентни предимства!“, подчертава Цветан Василев.

В „Петрол“ работехме по оферта за около 300 милиона евро цена на компанията (при съществуваща оценка от 400 милиона евро), коментира Василев и споделя, че е имало разработена програма, включваща постепенно намаляване на кредитния портфейл чрез продажба на някои от най-ликвидните активи.

В НУРТС имахме избрана инвестиционна банка за инвестиционен посредник и приета минимална цена от 120 милиона евро.

„Тук му е мястото да подчертая „изключителната“ роля на българските правителства в компрометирането на проекта „Дигитализация“. И сега някои се вайкат защо не била предпочетена австрийската ОРС. Ами, да ви кажа – защото те искаха да плащат на „Виваком“ разсрочено за няколко години. А не искам да си мисля колко искове щяха да са завели австрийците досега в Брюксел заради безхаберието на държавата. Нещо, което е договорено с новия собственик на НУРТС, и той ще го направи“, прогнозира банкерът.

„С „Виваком“ се обсъждаха няколко предложения. За по-непросветените ще кажа, че телекомпания от мащаба на Виваком (междувременно станала и номер едно на пазара, за което бих искал да благодаря задочно на мениджмънта за чудесно свършената работа) се търгува в границите 5,5-6,5 пъти ЕБИТДА при продажба на мажоритарен пакет. При мен имаше оферта за 6,25 пъти ЕБИТДА (което в числа означаваше цена от около 430 мил. евро). Смешно и тъжно е, когато „експерти“ като Красимир Стойчев сравняват продажбите на незнайно как и от кого подарените лицензи с продажбата на една от най-големите компании в страната“, се казва още в изявлението на Василев.

С една дума, заедно с мениджмънта на банката, имахме програма за намаляване на кредитния портфейл с около 1,5 млрд. лева в рамките на 1 година. Това, наред с всичко останало, щеше да освободи и достатъчно капитал. На всичко отгоре, имахме добре разработен бизнес-модел за банка „Виктория“!

„Изглежда, обаче, ня#КОЙ се уплаши от това. И направи всичко възможно да ни спре! И успя! Повтарям – използвайки по недопустим начин репресивните органи на държавата и подчинявайки Централната банка и правителството на Орешарски! Което всъщност му беше дадено на концесия от безхаберниците на „Позитано“ 20. Затова е жалък Станишев, като казва, че се е опитал да спре това безумие (той си знае)! Жалък е и Орешарски, когато в непринуден разговор казва – политическо решение. И той си знае!“, казва в изявлението си банкерът Цветан Василев.

По повод въпросителните около сделката с Пиер Луврие Василев посочва, че е въпрос на тълкуване дали договорът е сключен окончателно, както твърди партньорът му, и повтаря, че ще развали сделката, ако покриването на задълженията на компаниите – предмет на сделката, се поставя под въпрос.

Междувременно стана ясно, че

Цветан Василев е готов да бъде изслушан в парламентарната комисия за КТБ. Това пише в писмо на неговия адвокат Менко Менков до председателя на комисията.

В Анкетната комисия към Народното събрание, ангажирана със „случая КТБ АД“, от името на „Бромак“ ЕООД, беше внесен сигнал, заедно с преписи от приложени множество документи по подробен опис, съобщи БГНЕС.

Предоставените документи представляват молби и сигнали на „Бромак“ ЕООД в качеството му на мажоритарен собственик на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ) до институции и ведомства, имащи законови правомощия по случая „КТБ“.

Това се казва в съобщение на Адвокатско дружество Менко Менков до председателя на анкетната комисия Десислава Атанасова.

От там заявяват още, че приложените сигнали, молби и материали от медиите се отнасят за действия и бездействия на адресатите им, съответно институции и ведомства в България, относно „случая КТБ“.

Тези институции и ведомства имат законови правомощия да упражняват надзорни функции по отношение на дейността на банковата система и спазването на законите в България (БНБ, Министерски съвет, Министри, Прокуратура, Комисия за установяване и предотвратяване конфликт на интереси и други).


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай