Цацаров: Няма данни за умишлен палеж в Горни Лом


Няма никакви данни, че се касае за умишлен палеж в завода в с. Горни Лом. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова ТВ. От държавното обвинение са категорични, че нито една от версиите на разследването не води към подобен извод. Оттам подчертаха, че на територията на завода са се съхранявали 800 хил. мини. Работници […]

Няма никакви данни, че се касае за умишлен палеж в завода в с. Горни Лом.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова ТВ.

От държавното обвинение са категорични, че нито една от версиите на разследването не води към подобен извод. Оттам подчертаха, че на територията на завода са се съхранявали 800 хил. мини.

Работници от завода в Горни Лом опровергаха твърденията на собственика Валери Митков за външна намеса в предприятието.

Те са убедени, че взривът няма как да бъде причинен умишлено.

„Имаше мини, те са били на склад, не са били в цеха за производството, защото там цехът е малък, той не може да събере голямо количество мини. Може да се съхранява голямо количество, но ако се наредят на два или на три реда. След това мотокарът ги сваля и те се разкомплектоват“, разказа за Нова ТВ Феликс Антов, който доскоро е работил като товарач в завод „Миджур“.

Според него вероятно става дума за човешка грешка по времето на разкомплектоването на мините.

„Удря се с железен предмет по детонатора. При взрива първо се пукна, а след това гръмна, значи е гръмнала мина и е предала на другите“, коментира още Антов.

„Не е възможно това, не е възможно да е саботаж“, убеден е енергетикът на завода Цецо Антов.

Днес правителството отпусна 150 хил. лв. за еднократна помощ за загиналите при взрив. Ускорени са и процедурите за издаване на смъртните актове на жертвите на трагедията.  


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай