Цацаров:Няма искане за екстрадиция на никой от биячите


Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. “До вчера 17.00 ч. такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция БГНЕС. „Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, […]

Няма искане за екстрадиция на един от биячите от Околовръстното шосе. “До вчера 17.00 ч. такова искане от страна на украинските власти не е постъпвало”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от агенция БГНЕС.

„Ако такова искане постъпи, то трябва да е в отдел “международен” във ВКП. Аз научих за него от новините. Гледах го, след което колегите ме информираха веднага, че такова искане няма. Няма и неофициално запитване от украинската страна”, обясни главният прокурор.

“Наказателният процес ще си върви тук, с максимално бързи темпове. Моето мнение е, че

всеки трябва да си получи заслуженото, независимо бил ли е или не в Украйна. В конкретния случай мен ме интересува какво е правил на Околовръстното”,

каза още Цацаров.

Вчера в медиите се появи информация, че Украйна е поискала екстрадиране на 46-годишният Георги Близнаков. Той беше задържан миналата седмица, след като с негови приятели се саморазправи с млад мъж и съпругата му след свада на пътя. Новината потвърди съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Герашченко пред БНР: „Днес отправих искането до нашите украински държавни структури и посолството на Украйна в България. Мисля, че искането ще стигне до България в рамките на закона“.

Инцидентът на Околовръстното шосе в София стана на 25 февруари и потресе цяла България. Нападателите на младото семейство бяха арестувани още същия ден, а на следващия ден съдът остави трима от тях зад решетките за постоянно.

Междувременно Людмила Димитрова, приятелката на друг от биячите – Александър Гечев заяви пред камерата на „Здравей, България” по Нова ТВ, че половинката ѝ категорично не може да бъде наречена „бияч”.

„Не мога да кажа, че той е бияч. Дори и да е ударил веднъж този човек, за мен не е бияч. Трябва нещо да го е провокирало.

Може в този момент да е бил напрегнат,

не знам какво му се е случило в ежедневието”, обяснява тя.

Завръщат ли се мутренските времена и кой е виновен

„Аз никога не бих се свързала с някакъв селски бияч, както ги изкарват. Много ме е срам от този акт на насилие, защото за мен това е варварство и не мога да го свържа с профила на приятеля ми, защото аз го познавам много добре. Той е изключително добър човек, изключително справедлив”, коментира още Людмила Димитрова.

„Знам, че е лежал в затвора, но не знам за какво.

Знам от неговите думи, че не е бил виновен. Не знам, никога не съм искала да се интересувам от миналото му”, добавя тя.

Какво още споделя приятелката на единия от биячите вижте във видеото:

Цацаров коментира и друг нашумял в последните дни случай, този с починалия в палестинското посолство Омар Зайед. В България вчера е пристигнала комисия от Палестина във връзка с този инцидент. Новината беше съобщена от пресслужбата на палестинското посолство в България.

По този повод главният прокурор коментира, че тя не се състои от прокурори и следователи и не може да бъде от такива, т.е.

не може да се очаква в никакъв случай съвместно разследване между българските и палестинските власти.

Мохд Абуаси: Мосад иззе разследването за „Сарафово”

„Чрез МВнР, ако официални представители на пристигналата група на Палестина, желаят информация, то тя ще им бъде предоставена”, подчерта той.

Според Цацаров разследването е стигнало до разпит на свидетели и се очаква заключение на съдебно-медицинска експертиза, тъй като аутопсията е извършена. Имало е искане за присъствие по време на аутопсията на дипломатическия представител на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух, но това искане не е отговаряло на българските закони, обясни Цацаров и посочи, че не му е било позволено да присъства.

Близките на Омар Зайед: той е убит от Израел

Главният прокурор допълни също, че

ако палестинската страна и роднините поискат материали по делото, могат да ги получат.

„Съдебно-медицинската експертиза трябва до ден два да бъде готова”, каза той.

На 26 февруари от прокуратурата съобщиха, че разследват убийство на мъж в посолството на Палестина в София. Тялото на Омар Зайед е открито в двора на Палестинското посолство. Той е живял в България заедно със съпругата и трите си деца 22 години и е работил при роднини.

Омар Зайед идва в България след 1986 г., когато убива палестински гражданин и е осъден на доживотен затвор в Израел. Омар влиза в затвора, но след това обявява гладна стачка и откаран е в болница в Йерусалим.

Следващата дестинация на осъдения е България.

През декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед за доизлежаване на присъда „доживотен затвор“. По това време Зайед изчезва и вероятно се укрива в посолството на Палестина до днес, когато е убит.

Сотир Цацаров коментира тези случаи по време на инспекцията на строително-ремонтните дейности в сградата на „Военното НДК”, където се очаква да бъдат настанени Софийски районен съд и Софийска районна прокуратура.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай