Хокинг: Черните дупки може да водят към други вселени


Ако попаднете в черна дупка, не всичко е загубено – може просто да се появите в друга Вселена. Поне така предполага известният физик Стивън Хокинг. Хокинг представи нова теория за черните дупки пред група учени и журналисти в Кралския технологичен институт в Стокхолм, съобщават „Вашингтон пост“ и „Гардиън“. Видният учен се фокусира върху т.нар. „информационен […]

Ако попаднете в черна дупка, не всичко е загубено – може просто да се появите в друга Вселена. Поне така предполага известният физик Стивън Хокинг.

Хокинг представи нова теория за черните дупки пред група учени и журналисти в Кралския технологичен институт в Стокхолм, съобщават „Вашингтон пост“ и „Гардиън“.

Видният учен се фокусира върху т.нар. „информационен парадокс“, опитващ да обясни какво става с всичко, което огромната гравитация на черните дупки поглъща.

Този парадокс от години озадачава учените, изследващи материята.

Парадоксът включва следния факт – информацията за звездата, която е формирала черна дупка, изглежда се губи в нея и изчезва, когато в някакъв момент и черната дупка изчезне.  Според научните представи обаче нищо не се губи във Вселената.

Но къде отива цялата тази информация, която дупката поглъща? Отива на кино?

Същинска главоблъсканица, но без обяснение на този парадокс съдбата на някои от основните научни закони, които смятаме, че съществуват, е заложена на карта.

Стивън Хогинг има нова теория за това какво се случва с информацията, след като е била погълната от черната дупка – място, където гравитацията така променя материята, че някои физични закони просто спират да важат.

„Предполагам, че информацията не се складира във вътрешността на черната дупка, а по периферията ѝ“, смята специалистът.

„Ако се окажете в черна дупка, не се отчайвайте. Има изход“, заяви ученият и добави, че смята, че е открил механизъм, с който „информацията се завръща от черната дупка“.

Според Хокинг е възможно това да се случва по два начина – или се превръща в своеобразна „холограма“ на ръба на черната дупка, или излиза от нея и се появява в алтернативна Вселена.

„Съществуването на алтернативни истории и черни дупки предполага, че това е възможно. Дупката трябва да бъде обширна и ако се върти, възможно е да има преход към друга Вселена. Но няма как да се върнете в собствената си Вселена. Така че, ако планирам космически полет, не бих опитал точно това“, заявява Хокинг, цитиран в блога на технологичния институт.

„Посланието на тази лекция е, че черните дупки не са чак толкова черни, колкото ги представят. Те не са „вечни затвори“, както някога се смяташе. Нещата могат да излизат от тях и е вероятно това да става в алтернативна Вселена“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай