Хиляди скандират срещу Джуканович в Подгорица


В 19:00 часа местно време на централния площад в черногорската столица Подгорица започна многохилядния митинг на опозиционния Демократичен фронт (ДФ) срещу управлението на премиера Мило Джуканович. Множеството скандира „Мило е крадец“. ДФ даде срок до днес на Джуканович да подаде оставка и в страната да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори. Според полицията малко преди началото […]

В 19:00 часа местно време на централния площад в черногорската столица Подгорица започна многохилядния митинг на опозиционния Демократичен фронт (ДФ) срещу управлението на премиера Мило Джуканович.

Множеството скандира „Мило е крадец“.

ДФ даде срок до днес на Джуканович да подаде оставка и в страната да бъдат организирани предсрочни парламентарни избори.

Според полицията малко преди началото на протеста на площада е имало около 5000 души, но репортерите предават, че „Площадът на републиката“ е препълнен с хора.

Полицията блокира повечето централни улици и по-специално тези, които водят към държавните институции. До момента са регистрирани само малки инциденти.

По-рано днес черногорската полиция съобщи, че планираният за тази вечер протест на опозиционния Демократичен фронт е одобрен, но предупреди, че са възможни инциденти, информира националната телевизия РТЦГ.

Вчера президентът Филип Вуянович призова организаторите на протеста да се постараят демонстрацията да протече мирно, без да застрашаване на обществения ред и спокойствие и без да нарушава свободата и правото на останалите граждани. Той изрази мнение, че разногласията на политическата сцена трябва да се решават с диалог.

Част от черногороската опозиция, обединена около Демократичен фронт, който протестира вече 20 дни, даде на правителството срок до събота да подаде оставка, заплашвайки с разрастване на протестите.

Премиерът мило Джуканович съобщи, че правителството след сериозно разглеждане на исканията на опозицията, е решило, че няма основания да подаде оставка и има легитимно право да продължи работата си.

Противниците на черногорското правителство го обвиняват в авторитарно управление и използване на натиск срещу опоненти. Демократичен фронт се обявява и против присъединяването на Черна гора към НАТО.


VESTI.bg

Коментирай