Френските власти критикуват отразяването на атентатите


Медийното отразяване на атентатите във Франция, особено публикуването на снимката на екзекутиран от джихадистите полицай на първа страница на седмичника „Поан“, предизвика негодуванието на властите, предаде Франс прес. Премиерът Манюел Валс реагира рязко на публикацията на десния седмичник „Поан“, чиято заглавна страница в четвъртък показваше снимка в малък формат, на която мъж в черно облекло […]

Медийното отразяване на атентатите във Франция, особено публикуването на снимката на екзекутиран от джихадистите полицай на първа страница на седмичника „Поан“, предизвика негодуванието на властите, предаде Франс прес.

Премиерът Манюел Валс реагира рязко на публикацията на десния седмичник „Поан“, чиято заглавна страница в четвъртък показваше снимка в малък формат, на която мъж в черно облекло е насочил автомат към полицай на земята, който е вдигнал ръце в знак, че се предава. Полицаят е Ахмед Мерабет, който беше убит от един от двамата братя Куаши по време на бягството им, след като убиха девет души и друг полицай в редакцията на „Шарли ебдо“.

„Полицай, който е изпълнявал дълга си, беше убит подло. И не крия отвращението си, че един седмичник днес излиза с тази снимка на полицая, подло убит от терористи“, обяви Манюел Валс.

По-рано министърът на вътрешните работи Бернар Казньов заклейми „посегателството срещу паметта на полицай, загинал при смело изпълнение на задълженията си“. Той призова всички французи да се държат отговорно при изпитанието.

Етиен Жернел, отговорен директор на „Поан“, заяви че снимката трябва да бъде видяна точно защото е отвратителна. Тя показва подлото убийство на полицай, който защитаваше не само своята страна, а и свободата на словото, и точно затова не трябва да бъде скривана, подчерта журналистът.

„Критиката е основателна, но аз мисля, че трябваше да го направим. При това в. „Ню Йорк таймс“ направи същото, публикувайки снимката на първа страница в много по-голям формат“, посочи той.

Френският Висш съвет по аудиовизия изпрати предупреждение до медиите – рядка за Франция стъпка – да действат внимателно, за да гарантират сигурността на екипите си и да позволят на силите на реда да действат ефикасно.

Също толкова необичайно, националната полиция призова в Туитър да не се публикуват слухове или фалшиви информации, за да не се пречи на работата на разследващите органи.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен от своя страна публично изрази съжаление вчера, че в сряда медиите са публикували самоличността на двамата братя Куаши.


VESTI.bg

Коментирай