Форд затваря завод, държавата спасява Пежо-Ситроен


Мария Генчева | окт 24, 2012 | Коментари 0 Автомобилната компания Форд ще затвори завода си в Генк, Белгия, и ще остави без работа всичките 4300 работници там, обявиха от компанията. Това ще се случи през 2014 година. В този завод се произвеждат моделите Mondeo и S-Max. След затварянето му производството им ще бъде прехвърлено […]

Автомобилната компания Форд ще затвори завода си в Генк, Белгия, и ще остави без работа всичките 4300 работници там, обявиха от компанията. Това ще се случи през 2014 година.

В този завод се произвеждат моделите Mondeo и S-Max. След затварянето му производството им ще бъде прехвърлено в завода на Форд във Валенсия, Испания.

Това е първото затваряне на завод на Форд в Европа от 10 години насам. За последно бе затворена фабрика във Великобритания през 2002 г. Причината за сегашните е рекордно намалялото търсене на автомобили в Европа заради дълговата и икономическата криза.

По непотвърдена информация предстои да бъде затворен и още един завод на Форд във Великобритания. Очаква се елиминирането на завода в Белгия да спести на компанията 300 милиона долара на година.

В тежко финансово положение е и френският автомобилен гигант Пежо-Ситроен. Компанията бе принудена да вземе спасителна помощ от френското правителство като в замяна допусне държавата да влезе в управлението й. В сряда Пежо-Ситроен обяви, че е договорила гаранции от държавата на стойност 7 милиарда евро за банковото си подразделение Banque PSA Finance и в момента договаря заем за 11,5 милиарда евро от няколко банки. В замяна на това представители на държавата ще влязат в надзорния съвет на Пежо-Ситроен, както и представители на работниците. Очаква се държавната намеса да осуети планираните от компанията съкращения на работници и затварянето на завод в Париж.

Публикувано в : Бизнес новиниФинансови новини

Тагове:


Коментирай