Фицо: Европа се нуждае от план „Б” за бежанската криза


Страните членки на Европейския съюз трябва съвместно да изработят решение за бежанската криза. „Допускам Турция и Гърция да не могат да задържат прилива на емигранти към ЕС и поради тази причина е необходимо да се изготви план „Б” за защита на границите на България и Македония”, заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо на срещата на Вишеградската […]

Страните членки на Европейския съюз трябва съвместно да изработят решение за бежанската криза.

„Допускам Турция и Гърция да не могат да задържат прилива на емигранти към ЕС и поради тази причина е необходимо да се изготви план „Б” за защита на границите на България и Македония”, заяви словашкият министър-председател Роберт Фицо на срещата на Вишеградската четворка.

„Надяваме се планът за действие между ЕС и Турция да даде положителни резултати. Искам да бъда приятно изненадан от гръцките ни колеги”, каза още той, но призна, че е „песимист”.

„И поради тази причина говорихме за план „Б” и защита на границите на Македония и България”, добави словашкият премиер.

По думите му „на много европейски политици не им достига здрав разум и разбиране на проблемите, свързани с миграционната криза”.

Миграционната политика на ЕС беше подложена на остра критика и от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

„Ние с всички сили се стараем да спрем нелегалните бежанци. Унгария ще приветства създаването на отбранителна линия срещу емигрантите на юг от своите граници”, подчерта той.

„Проблемът с миграцията има само едно общоевропейско решение”, заяви домакинът на форума, чешкият премиер Бохуслав Соботка.

„За ефективното разрешаване на миграционната криза е необходимо да заработи споразумението с Турция, а също така Гърция да изпълни своите ангажименти като държава членка на Шенгенското пространство”, добави той.

В същото време полският премиер Беата Шилдо подчерта, че създаването на линия на защита от емигрантите по границата на Македония и България с Гърция е „само допълнителен вариант за решаването на мигрантската криза, която държавите-членки на ЕС трябва да изработят съвместно”.

Българският външен министър Даниел Митов каза, че България може да поиска операция на НАТО по границата ни с Турция.

„Вие знаете, че има планирана операция и ще започне съвсем скоро операция на НАТО по гръцко-турската морска граница. България ще настоява, ако тази операция даде резултат, НАТО да има и сухопътна операция по българо-турската граница и по гръцко-турската граница”, заяви Митов.

Всички страни от Вишеградската четворка се обединиха около това, че България и Румъния трябва да станат членове на Шенген, а Македония – на ЕС.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай