„Фигаро“: Никой не е поел отговорност за атентатите


Засега никоя терористична група не е поела отговорност за атаките, които бяха извършени тази нощ във френската столица Париж, съобщава вестник „Фигаро“. Експерти по борба с тероризма очакваха голямо терористично нападение в Париж, за което силите за борба с тероризма се готвят от отдавна, пише още изданието. „Онова, което се случи в Париж, е сценарият, […]

Засега никоя терористична група не е поела отговорност за атаките, които бяха извършени тази нощ във френската столица Париж, съобщава вестник „Фигаро“.

Експерти по борба с тероризма очакваха голямо терористично нападение в Париж,

за което силите за борба с тероризма се готвят от отдавна, пише още изданието.

„Онова, което се случи в Париж, е сценарият, от който се опасяваха разузнавателните служби“, каза пред вестника Бернар Скарсини, бивш шеф на френското контраразузнаване.

„Почерпила от опита на други страни, Франция се готвеше за това“, продължи той.

Марк Треведик, бивш съдия, специализиран в борбата с тероризма, заяви, напускайки поста си в Париж: „Убеден съм, че хората от Даеш (Ислямска държава) имат амбицията и средствата да ни ударят много по-страшно, като организират големи акции, несравними с досегашните. Казвам го като експерт: най-мрачните дни са пред нас.

Истинската война, която ИД готви на наша земя, още не е започнала“.

Над 570 френски джихадисти, отишли да се бият в Сирия, се превръщат в бомба със закъснител, когато се върнат, отбелязва „Фигаро“.

Силите за борба с тероризма приеха много сериозно заплахата.

През юни 2011 г. полицейската префектура организира учение за действия при множество атентати в Париж и взимане на заложници. Още от началото на XXI век силите за борба с тероризма тренираха действия при заложнически кризи, добавя „Фигаро“. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай