„Фейсбук“ цензурира историческа снимка на голо дете


Скандал разтресе „Фейсбук“ заради решението да изтрие известната снимка на „напалмовото момиче“, направена през войната във Виетнам. Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг беше обвинен в „злоупотреба с власт“ от главния редактор на най-големия норвежки в. „Афтенпостен“ Еспен Егил Хансен. Снимката е емблематична – на нея се вижда как голо 9-годишно момиче бяга по шосе, след като […]

Скандал разтресе „Фейсбук“ заради решението да изтрие известната снимка на „напалмовото момиче“, направена през войната във Виетнам.

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг беше обвинен в „злоупотреба с власт“ от главния редактор на най-големия норвежки в. „Афтенпостен“ Еспен Егил Хансен.

Снимката е емблематична – на нея се вижда как голо 9-годишно момиче

бяга по шосе, след като селото му е било нападнато с напалм. Прочутата снимка е на фоторепортера на Асошиейтед прес Ник Ът, направена е през 1972 г. и получила публицистичната награда „Пулицър“. Сниманото момиченце е Фан Тхи Ким и показва ужаса от войната. 

„Фейсбук“ обаче отказва да я публикува, защото нарушава правилата срещу показването на голота. 

Самата Ким коментира, че е натъжена от тези, които се фокусират върху голотата в историческата снимка, а не върху мощното послание, което тя предава. 

„Нормално е снимката на голо дете да бъде сметната

за нарушение на правилата на нашата общност, а в някои страни дори би била сметната за детска порнография. В този случай ние признаваме историческата и световна значимост на тази снимка“, каза говорител на компанията в имейл до АФП.

Полемиката започна,

когато преди две седмици „Фейсбук“ изтри снимката от страницата на норвежкия автор Том Егеланд и след това много хора, сред които норвежката премиерка Ерна Сулберг, публикуваха снимката в акаунтите си в знак на протест.

Хансен написа отворено писмо на първата страница на „Афтенпостен“ до Зукърбърг, изразявайки своята позиция, че неговата „отговорност като главен редактор“ е била ограничена от „Фейсбук“.

Хансен обвинява социалната мрежа в отказ да се прави разлика между изображения на злоупотреби с деца и „известни военни фотографии“. 

Главният редактор също така обвинява „Фейсбук“ в „цензуриране на критиката“ заради временното спиране на профила на писателя Егеланд. Прегрешението на писателя било, че той споделил с други абонати на „Фейсбук“ статия от норвежкия в. „Дагависен“,, която съдържа снимката. 


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай