Учен: Мойсей не е чакал чудо, а е познавал приливи и отливи


Мойсей не е чакал чудо, за да раздели Червено море и да преведе през него народа си, а е познавал добре приливите и отливите, въздействието на Луната, съобщи в. „Дейли мейл„, позовавайки се на д-р Брус Паркър. В Библията Мойсей разделя Червено море, за да могат евреите да преминат по сухото дъно на отсрещния бряг, […]

Мойсей не е чакал чудо, за да раздели Червено море и да преведе през него народа си, а е познавал добре приливите и отливите, въздействието на Луната, съобщи в. „Дейли мейл„, позовавайки се на д-р Брус Паркър.

В Библията Мойсей разделя Червено море, за да могат евреите да преминат по сухото дъно на отсрещния бряг, като водите се връщат и удавят преследващите ги войници на фараона.

Този момент е включен и в новия филм на Ридли Скот „Изход: Богове и крале“, който твърди, че дава по-реалистична версия, като обяснява разделянето на морето с цунами, предизвикано от земетресение.

Д-р Паркър, който е бивш главен учен на американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата, обаче не е съгласен с тази интерпретация. Той пише във в. „Уолстрийт джърнъл“, че при цунами водите могат да се отдръпнат само до 20 минути, което не би било достатъчно за народа на Израел. Освен това Мойсей не би могъл да предвиди земетресение.

Вместо това той вероятно е знаел как се движат водите при отлив и е осигурил на хората си безопасно преминаване. Мойсей е можел да предвиди кога ще пристигне войската на фараона по облака прах, вдигнат от колесниците и конете.

Смята се, че преминаването е станало през Суецкия залив, в северния край на Червено море. Там при отлив части от дъното остават сухи за часове, след това водата внезапно се завръща.

В Библията през нощта на драматичното бягство е имало пълнолуние. Тогава отливът е най-силен, както и приливът.

Д-р Паркър не е първият учен, който предлага такава теория за обяснение на чудото в Червено море. Още през 1 в. пр. н. е. древният историк Антапанус пише: „Познавайки страната, Мойсей изчака отлива и преведе хората през морето, когато дъното беше сухо“.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай