Учени: Захаринът можел да лекува рак


Популярният подсладител захарин, смятан навремето за потенциален канцероген, в действителност може да се окаже мощно оръжие в борбата срещу агресивни и трудни за лечение видове рак, съобщава сайтът „Медикъл нюз тудей„, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Авторите му от университета на Флорида смятат, че на базата на захарина могат да се разработят лекарства, […]

Популярният подсладител захарин, смятан навремето за потенциален канцероген, в действителност може да се окаже мощно оръжие в борбата срещу агресивни и трудни за лечение видове рак, съобщава сайтът „Медикъл нюз тудей„, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Флорида смятат, че на базата на захарина могат да се разработят лекарства, които забавят развитието на рака, както и на разпространението му до други части на тялото, при това без страничните ефекти, съпътстващи традиционните химио и лъчетерапия.

Специалистите са изследвали как захаринът се свързва с въглеродна анхидраза IX – протеин, срещан при някои от най-агресивните видове рак, и го деактивира. Въпросният протеин е един от множеството фактори, допринасящи за развитието и разпространението на агресивни тумори в гърдата, белия дроб, черния дроб, бъбреците, панкреаса и мозъка.

Протеинът въглеродна анхидраза IX помага за регулирането на киселинността в и около раковите клетки, позволявайки на туморите да „процъфтяват“ и евентуално да метастазират.

„Не спирам да се изненадвам как прости молекули като например захарина, който много хора всекидневно слагат в кафето си, имат подобни неизследвани приложения“, казва Робърт Маккена от изследователския екип.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай