Учени: Гъделичкайте бебето си, за да проговори по-бързо


Гъделичкайте бебетата, за да проговорят по-бързо, съветват американски учени, цитирани от в. „Дейли мейл„. Екип от университета „Пардю“ в щата Индиана установил пряка връзка между чувството на допир при младенците и умението им да научават. От проведените опити станало видно, че родителите, които леко гъделичкат своите рожби, докато им говорят, им помагат по-добре да идентифицират […]

Гъделичкайте бебетата, за да проговорят по-бързо, съветват американски учени, цитирани от в. „Дейли мейл„.

Екип от университета „Пардю“ в щата Индиана установил пряка връзка между чувството на допир при младенците и умението им да научават.

От проведените опити станало видно, че родителите, които леко гъделичкат своите рожби, докато им говорят, им помагат по-добре да идентифицират отделните думи в потока на речта. Това ги подтиквало да проговорят по-бързо.

В опитите участвали 48 бебета на окоро 4 месечна възраст, които били учени на английски език. Те били разделени на две групи и стояли в скутовете на родителите си. Пускали им записи с някои думи, които не означавали нищо, като например „добита“. В същото време родителите леко докосвали коляното на младенеца.

След това отново им пускали записи с произволни думи.

Когато чуели словото „добита“, те го отделяли от останалите.

От многобройните експерименти било констатирано, че бебетата учат по-добре, когато успоредно с това са галени или допирани.

„Констатирахме със сигурност, че пеленачетата свързват допира с речевите сигнали, които получават, коментира ръководителката на проучването Аманда Зайдъл. По този начин те по-добре разбират когато думите започват и свършват в потока на речта“.

Екипът се надява, че в бъдеще ще може да се установи как ще се развият речевите умения на бебето, като се анализират реакциите му при тестове на допир.


VESTI.bg

Отбелязано с:  

Коментирай