Успешни първи 6 месеца и за Munich Re


Мария Генчева | авг 07, 2012 | Коментари 0 Най-големият световен презастраховател Munich Re стана поредната компания от бранша, която отчете положителни финансови резултати за първата половина на тази година и надмина очакванията на анализаторите, съобщи Блумбърг. Добрите новини в компанията се дължат до голяма степен на по-голямата възвръщаемост на инвестициите. Печалбата на Munich Re […]

Най-големият световен презастраховател стана поредната компания от бранша, която отчете положителни финансови резултати за първата половина на тази година и надмина очакванията на анализаторите, съобщи Блумбърг. Добрите новини в компанията се дължат до голяма степен на по-голямата възвръщаемост на инвестициите.

Печалбата на Munich Re за второто тримесечие е 808 милиона евро, в сравнение със 736 милиона за същия период на 2011 г. и очакванията за 718 милиона за тази година. Така печалбата за първите 6 месеца достига 1,6 милиарда евро. Това означава, че очакваните по-рано годишни печалби от 2,5 милиарда евро по всяка вероятност ще бъдат надминати.

Акциите на компанията поскъпнаха с 0,9 % след съобщаването на новините до 118,60 евро. От началото на годината те са се покачили с общо 25 %.

от инвестиции са се увеличили със 17 % до 1,8 милиарда евро в сравнение с второто тримесечие на 2011 г. Тогава обаче имаше голямо отписване на гръцки дълг, което практически е загуба. Сега презастрахователят е намалил инвестициите си в държавен дълг на южноевропейски компании. Тя е намалила портфейла си от италиански облигации до 2,4 милиарда евро, в сравнение с 5,3 милиарда преди година, както и испанските облигации с 40 % до 1,2 милиарда евро. Ниските лихви продължават да са проблем за приходите от инвестиции.

Компанията отчита и 43 % увеличение на оперативната до 796 милиона евро. Това се дължи и на по-високите цени на застраховките срещу природни бедствия, а щетите са под средните. Компанията от юли повиши средно с 2 % цените си. Munich Re e отделила и 160 милиона евро за очаквани загуби от сушата в земеделските райони в САЩ.

Публикувано в : ЗастрахованеЗастрахователни новиниФинансови новини

Тагове:


Отбелязано с:  

Коментирай