Управляват джаджи в автомобила с намигване


Мария Генчева | юли 23, 2012 | Коментари 0 Инженери разработиха нова система за автомобили, която дава възможност радиото, навигацията и други джаджи в колата да се управляват само с мимики и жестове, съобщава в. „Дейли мейл”. Това става чрез малък сензор на таблото, който разпознава израженията на лицето. След това компютър, вграден в автомобила, […]

Инженери разработиха нова система за , която дава възможност радиото, навигацията и други джаджи в колата да се управляват само с мимики и жестове, съобщава в. „Дейли мейл”.

Това става чрез малък сензор на таблото, който разпознава израженията на лицето. След това компютър, вграден в автомобила, превръща получената информация в команди към свързаните устройства. Така например можем да пуснем радиото само с едно намигване и да увеличим или намалим звука с движение на главата наляво или надясно.  Технологията е проектирана така, че да разпознава съзнателните команди от несъзнателните премигвания и други мимики.

Със същата система можем и да се обадим по телефона, като направим с ръка жест за вдигане на слушалката. Човекът, с който искаме да се свържем, се избира с гласова команда. Предвидено е управление с мимики и жестове и на климатика.

Ето и списък с основните жестове и командите, на които отговарят:

–         Намигване – пуска и спира радиото

–         Накланяне на главата наляво – увеличава силата на звука

–         Накланяне на главата надясно – намалява звука

–         Потупване с пръст по волана – прескача радиостанция или песен

–         Вдигане на лявата ръка – включва отоплението

–         Сваляне на лявата ръка – включва климатика

–         Движение за вдигане на слушалка – телефонно обаждане

Публикувано в : Без категорияИнтересно

Тагове:


Коментирай