Укрепват статуята на Давид от Микеланджело след трусовете


През последните три дни в района на Флоренция бяха регистрирани над 250 мини земетресения, петнайсетина от които с магнитуд над 3, което породи опасения за статуята Давид на Микеланджело, предаде Франс прес. Най-силните от трусовете, регистрирани в района Кианти – между Флоренция и Сиена, са били с магнитуд между 3,8 и 4,1 в петък сутринта, но много други с магнитуд между 3 и […]

През последните три дни в района на Флоренция бяха регистрирани над 250 мини земетресения, петнайсетина от които с магнитуд над 3, което породи опасения за статуята Давид на Микеланджело, предаде Франс прес.

Най-силните от трусовете, регистрирани в района Кианти – между Флоренция и Сиена, са били с магнитуд между 3,8 и 4,1 в петък сутринта, но много други с магнитуд между 3 и 3,5 са усетени тази сутрин.

Няма данни за жертви, установени са само малки щети близо до епицентъра, на трийсетина километра южно от Флоренция. Според италианските медии около 200 жители на района предпочели да не прекарат нощта в домовете си и спали в каравани, в коли или в палатки.

Все по-големият брой трусове обаче породи опасения за безценното културно и архитектурно наследство на Флоренция.

Министърът на културата Дарио Франческини днес съобщи, че държавата ще отпусне 200 000 евро за поставяне на антисеизмичен цокъл на прочутия Давид на Микеланджело.

През пролетта проверка на този шедьовър от Ренесанса, направен от пропукан мраморен блок с тегло над 5 тона, показа, че има опасност статуята да се срути зарази микропукнатини в краката.

Тогава беше препоръчано да се направи цокъл срещу всякакви вибрации (ремонти, земетресения). „Шедьовър като Давид не трябва да бъде излаган на никакви рискове“, подчерта министърът.

Очаква се цокълът да бъде готов до една година.

Последното силно земетресение в Италия – през април 2009 г. в централния град Акуила – беше предшествано от многобройни малки трусове в продължение на няколко седмици. При труса с магнитуд 6,3 загинаха 309 души.

В района на Флоренция последното силно земетресение е било през 1895 г. – с магнитуд 5,4. То предизвиква множество разрушения по хълмовете северно от града.


VESTI.bg

Коментирай